Naslovnica Izdvojeno FOTO: Obilježena godišnjica Samostalnog bataljona Nevesinje ARBiH

FOTO: Obilježena godišnjica Samostalnog bataljona Nevesinje ARBiH

1529

Mostar — Otkrivanjem spomen obilježja šehidima i poginulim borcima, te svečanom akademijom u dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” u Mostaru, u nedjelju je obilježena 27. godišnjica formiranja samostalnog bataljona “Nevesinje” Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija okupila je veliki broj građana, bivših boraca, te zvanica političkog i vjerskog života Mostara, Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine. Sa skupa je uz ostalo poručeno da organizacijom akademije “nije namjera umanjivati bilo čiji doprinos”, kao što nije namjera ni “dopustiti da se zaboravi ratni put” nevesinjskog bataljona.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma o događajima s početka devedesetih godina prošlog vijeka, masakru nad civilima i progonu bošnjačkog stanovništva, te organizaciji ratne jedinice, prisutnima se u ime organizatora obratio Ibrahim Kujan, predsjednik Ratnog predsjedništva Opštine Nevesinje tokom rata, sa sjedištem u Mostaru, koji je i predsjednik Patriotske lige Nevesinje.

“Nismo mi bili samo predmet klanja i ubistava, kako nas opisuju, nego smo bili predmet hrabre borbe za Republiku Bosnu i Hercegovinu. Kad su mnogi iz Bosne bježali, Nevesinjci su se u Bosnu vraćali, a maloljetni borci zakitiše se svijetlim oružjem i pristupiše svom bataljonu, da se bore za opstanak države i naroda”, rekao je uz ostalo Kujan.

Ratni komandant Samostalnog bataljona Nevesinje, pukovnik u penziji Jasmin Kazazić, podsjetio je u svom obraćanju na ratni put jedinice, te pomenuo ratišta i borbe u kojima je ta jedinica učestvovala, podsjetivši na sudbonosne bitke iz 1992., 1993., 1994. i 1995. godine.

“Tokom rata, ginuli su Nevesinjci, kao čuvari Bosne i Hercegovine, u 30 ratnih jedinica Armije i MUP-a. Ukupno je poginulo 140, od toga broja 21 u samostalnom bataljonu Nevesinje, 33 u 41-oj Slavnoj, odnosno 441-oj Viteškoj motorizovanoj brigadi, 8 u 449-oj brdskoj brigadi, 6 u MUP-u, 5 u vodu za obezbjeđenje Komande i tako redom. Nema jedinice i brigade 4. i 1. korpusa, u kojoj nije bilo poginulih Nevesinjaca”, rekao je uz ostalo Kazazić.

Prisutnima su se obratili i jedan od ratnih komandanata 4. korpusa Armije Republike BiH, general Mustafa Polutak, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH, Salko Bukvarević, te ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH, Adil Osmanović.

Dodijeljene su i zahvalnice brojnim institucijama i pojedincima, koji su pomogli organizaciju akademije i izgradnju spomen-obilježja poginulim borcima, a svečanost je protekla uz bogat kulturno-umjetnički program.

(StarMo)