Naslovnica Mostar FOTO: “Nova snaga” i “Opine” osigurali opremu za hemiju i fiziku

FOTO: “Nova snaga” i “Opine” osigurali opremu za hemiju i fiziku

364

Mostar — Dva udruženja građana (UG), sa šireg područja Mostara, UG “Nova snaga” i UG “Opine”, osigurali su prijeko potrebnu opremu za praktično izvođenje nastave iz predmeta hemija i fizika Osnovnoj školu “Mustafa Ejubović šejh Jujo” u Mostaru.

Treba podsjetiti kako je kabinetska nastava jedan od nezaobilaznih vidova savremenog obrazovanja. Kako ističu u OŠ “Mustafa Ejubović šejh Jujo”, to je poseban oblik nastave, s pomagalima i mogućnošću praktičnog rada, u kojem su učionice preoblikovane i specijalizirane za izvođenje nastave.

Kako bi se takva nastava mogla i izvoditi, potrebno je imati savremena sredstva za tu svrhu.

“Čini nam neizmjernu sreću donacija koju smo ove godine dobili zahvaljujući UG ‘Nova snaga’ i UG ‘Opine’, a koju čini kompletna oprema za opremanje kabineta hemije i fizike, što će našim učenicima u potpunosti promijeniti proces učenja i usvajanja znanja iz navedenih predmeta”, prokomentarisao je direktor te škole Mustafa Džafić.

U UG “Nova snaga” smatraju kako je motiv za akciju nabavke školske opreme za hemiju i fiziku bila svijest kako je obrazovanje stub svakog društva.

“Članovi udruženja, znajući da OŠ ‘Mustafa Ejubović – Šejh Jujo’ nema adekvatne učionice za izvođenje nastave hemije i fizike, odlučili su se aplicirati na projekte Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke usmjerene ka opremanju kabineta za te predmete. Ministarstvo je prepoznalo značaj projekata i finansiralo njihovu realizaciju u ukupnom iznosu od 11.000 maraka”, kazao je prvi čovjek Udruženja, Anel Droce.

Predstavnik UG “Opine”, Salko Isić, izrazio je zadovoljstvo što je bio u prilici da bude dio tima za realizaciju ovog važnog projekta, koji će zasigurno doprinijeti kvalitetnijem izvođenju nastave.

“Posebnu radost mi čini to što je riječ o školi koju sam i sâm pohađao”, rekao je uz ostalo Isić.

“Mi se, u ime škole, od srca zahvaljujemo i gospodinu Droci i gospodinu Isiću, kao i ostalim članovima udruženja i, naravno, Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, što su prepoznali važnost posjedovanja ove opreme i što su odlučili da donirana sredstva upute na našu adresu”, istakao je direktor Džafić.

On je podsjetio kako su prethodnih godina učenici te škole odlazili u druge škole, kako bi vidjeli uzorke hemikalija, priključke za struju i vodu, potrebne za izvođenje eksperimenata, zatim epruvete, hemijsko posuđe i pribor, uređaje za demonstraciju, različite modele atoma i molekula, transformatore, mehaničke vage, piknometre i dinamometre, a sada će konačno sve to imati i u svojoj školi.

“Ovo je, zaista, hvale vrijedna donacija koja će zasigurno poslužiti našoj djeci”, rekao je Džafić, zahvaljujući se udruženjima “Nova snaga” i “Opine”.

(StarMo)