Naslovnica Izdvojeno FOTO: Niko nije odgovarao za masovni zločin nad civilima Mostara

FOTO: Niko nije odgovarao za masovni zločin nad civilima Mostara

593

Mostar — Udruženje članova porodica civila ubijenih na lokalitetima Uborak i Sutina kod Mostara u subotu je organizovalo još jedno obilježavanje, ovaj put dvadeset i osme godišnjice, od tog masovnog zločina, koji ni do dan danas nije dobio svoj sudski epilog.

Brojne delegacije sa nivoa Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, udruženja proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a, te političkih stranaka položile su cvijeće na mjestima stradanja 114 mostarskih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti – Uborak i Sutina, te kod atomskog skloništa u naselju Zalik, odakle je veliki broj civila odveden u smrt.

Predsjednik Udruženja porodica stradalih civila Adnin Hasić podsjetio je kako su tog 13. juna 1992. godine civili iz više mostarskih gradskih i prigradskih naselja protivpravno lišeni slobode iz svojih kuća, avlija, te iz atomskog skloništa u naselju Zalik. Odvedeni su potom najprije u svlačionicu FK Lokomotiva u Vrapčićima, da bi zatim bili odvedeni tokom noći na deponiju Uborak, gdje su mučki strijeljani, kao i na lokalitetu Sutina.

“Zločin su počinili Karadžićevi Srbi, potpomognuti jedinicama Jugoslovenske Narodne Armije (JNA), kojima je u tom periodu u Mostaru komandovao general-major Momčilo Perišić”, izjavio je Hasić.

On je istakao da je masakr nad 114 civila Mostara najveći masovni zločin u Hercegovini, a radi se i o prvim ekshumiranim masovnim grobnicama u BiH.

“28 godina Tužilaštvo BiH, a i Haško tužilaštvo, kada je u pitanju ovaj masovni zločin nažalost po ovom pitanju nisu se makli s mjesta, a siguran sam da već od samog postratnog perioda imaju ono sve što im je potrebno – iskaze svjedoka, porodica žrtava itd.. Na njima je samo da smognu snage i u okviru svojih nadležnosti da urade ono za šta su dobro plaćeni i da privedu pred lice pravde osumnjičene zločince i njihove naredbodavce, koji su u maju i junu 1992. godine učinili mnoge zločine u Mostaru i ‘kruna’ tih zločina je bio i zločin na Uborku i Sutini”, kazao je Hasić.

On je takođe podsjetio i na zločine iz tog perioda na području Bijelog Polja kod Mostara, gdje su u svojim avlijama ubijeni članovi porodica Cokić, Azinović, Kolobara, Grebović i Ćućurović.

Hasić je naveo da je pred Haškim sudom jedna tačka optužnice protiv Vojsilava Šešelja bio i zločin na Uborku i Sutini, međutim, “neka moćna ruka je Haško tužilaštvo usmjerila isključivo na Vojislava Šešelja, da bi amnestiralo generala Momčila Perišića”, pod čijom, komandom su bile sve jedinice.

“Tu se kriju krunski dokazi agresije na Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je Hasić, podsjećajući da se general Perišić u to vrijeme i uživo javljao u program Radio Mostara i najavljivao vrijeme granatiranja pojedinih naselja. On je podsjetio i da je prvostepenom presudom general Perišić osuđen na 27 godina zatvora, da bi potom bio oslobođen drugostepenom presudom, pri čemu ga uopšte nisu teretili za zločine počinjene u Mostaru.

Sa skupa je poručeno i da se članovi porodica stradalih zahtijevaju da se pravosudne institucije konačno pozabave masakrom nad nedužnim civilima, kako bi počinioci tog zločina iz juna 1992. godine i njihovi nalogodavci konačno bili izvedeni pred lice pravde.

(StarMo)