Naslovnica Izdvojeno FOTO: Ni loše vrijeme nije spriječilo skakače u Donjoj Mahali

FOTO: Ni loše vrijeme nije spriječilo skakače u Donjoj Mahali

1028

Mostar — Tridesetak skakača, od kojih je najveći dio uzrasta od 13 do 21 godine, učestvuje u subotu poslijepodne u skokovima sa oko 10 metara visoke skakaonice “Azer Dželilović” u Sportsko-rekreacionom centru Udruženja građana “Sinovi Mahale” u naselju Donja Mahala.

Na obali Neretve, uprkos za ovo doba godine prohladnom vremenu, popraćenom vjetrom i kišom, okupilo se više desetina gledalaca, samih skakača, te više legendi skokova sa Starog mosta, koji su bili u žiriju disciplina na noge i na glavu.

U prvoj seriji, na noge je skakao 21 takmičar, a na glavu njih šestero.

Na kraju, nakon dvije serije, pobjedu u skokovima na noge odnio je Bekim Šabić sa 97,5 osvojenih bodova žirija; drugi je Dejan Kosanić sa 96,5 bodova, a treći Harun Bajgorić sa 94 boda.

U skokovima na glavu pobjednik je Igor Kazić sa maksimalnih 100 bodova, drugi je Adis Boškailo sa 98,5, a treći Mirza Islamović sa 96,5 poena.

Skokove takmičarskog karaktera u Donjoj Mahali organizovali su Udruženje građana “Sinovi Mahale” i Kluba mladih skakača Mostar. Organizatori ističu kako im je ključni cilj očuvanje tradicije skokova sa Starog mosta.

Prvi čovjek UG Sinovi Mahale, Dževad Pašić u izjavi za StarMo podsjetio je kako je svake godine sve manje i manje skakača sa Starog mosta. Razlog je što se mlađe generacije ne kupaju na Neretvi, jer ih roditelji ne dovode na Neretvu, jer se govori da je hladna, opasna, prljava itd.

Dževad Pašić

“Naš jedini cilj je da sa ove skakaonice dođu mlađi skakači, da se održi tradicija. Pozivam i sve ostale mahale da se naprave ovakve manifestacije, da se malo populacija vrati Neretvi, da se skakači vrate skokovima sa Starog mosta”, kazao je Pašić.

Željko Murati Žika, predsjednik Kluba mladih skakača Mostar, najavljuje još jaču borbu za očuvanje tradicije skokova sa Starog mosta u Mostaru.

Željko Murati

“Za dvije godine smo izveli šest mladih skakača na Stari most i svi su skočili, svi do jednog su učestvovali u skokovima sa Starog mosta”, izjavio nam je popularni Žika.

Među brojnim legendama skokova, u Donjoj Mahali u subotu popodne bio je i Benaid Kalajdžić. On nam je kratko kazao kako skokovi u Donjoj Mahali sa skakaonice “Azer Dželilović” znače oživljavanje obala Neretve, te formiranje novih skakača koji će naslijediti starije generacije, ali i sjećanje na vrsnog ronioca i borca Azera Dželilovića.

Benaid Kalajdžić

Svi najavljuju da će takmičenje u skokovima u Donjoj Mahali postati tradicija. Organizatori se, takođe, zahvaljuju Denijalu Behramu i njegovim prijateljima na finansijskoj pomoći u organizaciji takmičenja, kao i kladionici Sport Plus.

(StarMo)