Naslovnica Život FOTO / Mostarsko ljeto: Predstava o i danas aktuelnoj temi

FOTO / Mostarsko ljeto: Predstava o i danas aktuelnoj temi

305

Mostar — Na ljetnoj sceni Centra za kulturu Mostar u petak uveče je glumac Šerif Aljić odigrao monodramu „Odbrana Sokratova“, čiju i režiju potpisuje.

Inače, predstava „Odbrana Sokratova“ rađena je prema Platonovom tekstu i prijevodu Miloša N. Đurića.

„Predstava je nastala prije 7 godina. Interesantna je zato što je tema aktuelna i danas, što je najbitnije, a odlučio sam se da radim samo odbranu Sokratovu, a ne još Kriton, Fedon gdje se govori i o smrti, gdje on pije i otrov itd. Uglavnom je suština odbrane ostala i iznesena je, te sam zadovoljan da je predstava aktivna i da je igram sa vremena na vrijeme“, kazao je Aljić.

Istakao je i koja je glavna poruka i tema koja se prožima kroz navedenu monodramu.

„Borba za pravdu i istinu, vječita tema. Ovo se događa 399. godine p.n.e, ali je aktuelna i danas, to je najznačajnije i najkraće rečeno“, naglasio je Aljić.

Aljić je ovu monodramu posvetio svom profesoru dr. Rasimu Muminoviću, a scenografiju i kostim potpisuje Salko Pezo.

Predstava je odigrana u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“.

Večeras u 21 sat na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar na programu „Mostarskog ljeta“ je koncert koji će biti održan povodom 100 godina od rođenja bosanskohercegovačkog velikana, autora, kompozitora, interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića.

Na koncertu će učestvovati Alma Subašić, Zanin Berbić i Sejo Pitić, dok će naratori biti Armin Omerović i Minka Muftić. Ranije najavljeni Nedžad Salković, nažalost, neće prisustvovati koncertu zbog iznenadnih privatnih zdravstvenih problema u porodici, saopštili su organizatori.

(StarMo)