Naslovnica Mostar FOTO / Mostarsko ljeto: “Mi možemo biti jedno”

FOTO / Mostarsko ljeto: “Mi možemo biti jedno”

346

Mostar — U Centru za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, u petak uveče je otvorena izložba slika „Dragi moj Bosanac i Hercegovac probudi se“ autorice Alise Teletović.

Autorica je istakla da je ovako nazvala izložbu zato što smatra da treba da živimo, jer život kratko traje i jako se brzo potroši.

„Mi smo izgubili nekih 20-tak godina, buljamo u tim podjelama, stvarima koje nisu životne i treba iz toga malo izaći. Treba to otresti sa sebe i reći: tako je lijepo sunce, more, Neretva, doline, brda, ljudi su na kraju krajeva lijepi, ali moramo imati malo više strpljenja jedni sa drugima, više saosjećanja, više te ljudskosti koju smo malo izgubili. U tom kontekstu bih željela da se taj Bosanac i Hercegovac probudi. Bilo bi mi draže da je samo jedno ime, da se ne dijelimo ni na ovaj ni na onaj način, ali ipak znamo da je to nemoguće jer je tako u naslovu naše države, ali mi možemo biti jedno“, istakla je Teletović.

Alisa Teletović, još kao djevojčica sa svojih 11 godina počela je da slika apstraktne slike i postaje snažni i samonikli talent, najmlađa umjetnica u tadašnjoj Jugoslaviji. Rođena je u Banjoj Luci, a veći dio života provela je u Mostaru. Sticajem ratnih okolnosti kao tinejdžerka od 18 godina odlazi u daleku Australiju gdje započinje novi život 1994. godine. Od 2011. živi i stvara u BiH (Sarajevo). Učestvovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, te je dobitnica mnogih nagrada. Večerašnja izložba prikazuje umjetnički izraz slikarice nastao u vrijeme izolacije izazvane korona virusom, a predstavlja odraz izolovanosti kako autorice, tako i cjelokupnog bh društva, ali i svojevrsnu nadu kakvo bh društvo autorica vidi, a potom i priželjkuje, odnosno kakvom bh društvu se nada.

Naredni događaj u okviru programa „Mostarskog ljeta 2020“ je u ponedjeljak, 27. 07. 2020 godine. Riječ je o likovnoj izložbi pod nazivom „Izgubljena zemlja Lemurija“ autorice Aleksandre Kokotović koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20:30 sati.

(StarMo)