Naslovnica Život FOTO / Mostarsko ljeto: Izložba i jazz koncert

FOTO / Mostarsko ljeto: Izložba i jazz koncert

324

Mostar — U Centru za kulturu Mostar u srijedu uveče je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Ljepota različitosti“ autorice Sonje Marić.

„Riječ je o seriji crno-bijelih fotografija, kojih ima 36. Te fotografije, kao što sam i naziv govori, svjedoče raznolikosti u gradu Mostaru kroz arhitekturu, kulturu, ljude iz različitog pogleda i različitih neobičnih uglova na način na koji sam uhvatila te trenutke. To je jedan moj put gledanja kroz moj objektiv“, istakla je autorica izložbe.

Projekat je organizovao IMEP iz Sarajeva koji je trajao 7 mjeseci. Autorica nam je otkrila na koji način je napravila većinu fotografija koje su Mostarci imali priliku vidjeti sinoć na izložbi.

Otvaranje izložbe uljepšali su zvuci gitare koju je svirao Mak Kalem, a izložba će biti otvorena narednih 7 dana.

Također, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ upriličen je koncert „Jazz masterclass session“ u Muzičkom centru Pavarotti. Riječ je o koncertu koji je rezultat jazz radionica, koje organizuje ova institucija treću godinu zaredom.

Radionicu su vodili ponajbolji BH muzičari: Dino Šukalo (gitara), Amar Češljar (bubnjevi), Atilla Aksoj (bass gitara) i Adis Sirbubalo (klavir).

„Ovo je stvarno kruna jedne stvarno lijepe saradnje sa MC Pavarotti i ovim ljudima koje toliko godina poznajem. Zaista mi je drago da u Mostaru postoji jedna vrsta takvog pokreta, takve organizacije koja je u stanju da mlade ljude na neki način privuče na nešto što nije svakodnevnica i neka osnovna zadovoljstva. Mi smo kroz jazz muziku i jazz improvizaciju stekli jednu lijepu bazu za budućnost, za neke muzičare koje ćemo imati u Mostaru i BiH u budućnosti. Ja sam siguran da će neki od ovih mladih ljudi biti važni muzičari. Čak jedan momak, koji već dugo godina svira gitaru i sa kojim sam u kontaktu i pratim njegov razvoj, pokušao je da se ove godine upiše na Akademiju u Grazu, dakle njemu su vrata evropske akademije otvorena. Mostar ima jednu jaku bazu i smatram da kroz jedan kratak vremenski period biće jači i od Sarajeva što se tiče muzičke scene“, istakao je jedan od voditelja radionice Dino Šukalo.

Jedan od polaznika radionice Alen Hodžić, koji živi u Švicarskoj u Lucernu, a inače je iz Prijedora, istakao je da je danas stigao u Mostar samo zbog navedene radionice.

„Na radionici je bilo apsolutno super, obzirom da studiram Jazz u Švicarskoj. Jednostavno, imati priliku sa ova tri iskusna i fenomenalna muzičara, biti njima u blizini i vidjeti na koji način to funkcioniše s njima i kako oni to postavljaju, koji su prioriteti u funkcionalnosti u bendu u muziciranju itd. je apsoulutno nešto za što se kaže da se ‘parama ne može kupiti’. Tako da ja sam ekstremno sretan i zadovoljan što sam imao priliku da dođem. Naravno, nisam htio da propustim ovu šansu, čak i ja koji sam kroz studij u Švicarskoj svaki dan prolazio kroz ovakve workshopove i sl. Ovo je apsolutno jedna druga perspektiva kroz naše profesionalne muzičare da se neke stvari sagledaju sa neke njihove strane“, istakao je Hodžić.

Naredni događaj u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ biće održan u utorak, 04. 08. 2020 godine, a radi se o izložbi fotografija „Ljepote juga“ autora Alana Hadžića koja će biti upriličena u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20:30 sati.

(StarMo)