Naslovnica Mostar FOTO / Mostarsko ljeto: Druženje s književnicom za djecu

FOTO / Mostarsko ljeto: Druženje s književnicom za djecu

258

Mostar — Razgovor i druženje sa književnicom za djecu i mlade Elmirom Helać-Mekić upriličeno je u utorak uveče u dvorištu Narodne biblioteke Mostar. Elmira Helać-Mekić je književnica kojoj su ciljana publika djeca, te je objavila romane “Kamen” , “Kaldrma” , “Horozgrad” i “Psi s raskrsnice”.

O autorici je govorila dr.sc. Amina Delić-Zimić koja je istakla da njihovo prijateljstvo traje godinama, kao što godinama traje mašta autorice pretočena u toplu riječ, u književnost koja svakog dana sve više i više izaziva interes kod djece i odraslih.

O dosadašnjem stvaralaštvu istaknute književnice za djecu govorila je i profesorica bosanskog jezika i književnosti Zejna Prguda koja je istakla da je Elmira izuzetno draga i prijatna osoba kod koje je od prvog trenutka osjetila pozitivnu energiju i plemenitost kojom zrači.

Autorica Elmira Helać-Mekić nominovana je od strane nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. Godinu. Ova nagrada dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od prepoznatljivih pisaca za djecu i mlade.

„Zaista sam sretna što mi se bez obzira na koronu i na ove vandredne okolnosti koje su nas snašle pružila prilika budem dijelom jedne ovakve manifestacije, ‘Mostarsko ljeto’, da se družim ovdje s vama, te naravno da prezentiram i ono skromno što ja pišem i radim. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nominovala je mene za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. godinu. Promocija laureata će se desiti u Frankfurtu u oktobru mjesecu ako prilike budu dozvoljavale. Ja se iskreno nadam, obzirom da ja već znam reći da sam pobijedila, ja sam pobjednica definitivno, da ću dostojno prezentovati našu BiH, moj Mostar, moje Sarajevo i sve gradove i sve dijelove naše divne BiH, našu kulturu, tradiciju i naravno našu pisanu riječ“.

Autorica je istakla da se trudi baviti akutelnim temama kao što su „prijateljstvo, humanističke nauke, vrijednosti poštovanje, uvažavanje, tolerancija, prevencija vršnjačkog nasilja kroz poruke koje pružaju basne u „Horozgrad“, „Psi s raskrnice“ da razvijamo kod djece, a i kod nas odraslih empatiju prema životinjama i prema ljudima uopće i sl. Pišem srcem, dolazim srcem, družim se sa djecom srcem, a posebno mi je draga ova nominacija, zato što su me nominovali mali čitatelji, recezenti, moje kolege prosvjetni radnici koje cijenim i kolege koji rade u kulturi na čemu sam ih mnogo zahvalna. Zaista je prekrasan osjećaj kada znate da ste poštenim radom, iskrenim nijetom zaslužili i dobili jednu takvu nagradu za ono što ste uradili.“, kazala je autorica Elmira Helać-Mekić.

Sve četiri knjige autorice Helać-Mekić snimljene na CD, za potrebe slijepe i slabovidne djece. Mladi čitaoci koji su prisustvovali sinoćnjem događaju na poklon su dobili knjigu od autorice. Naredni događaj u okviru „Mostarskog ljeta“ na rasporedu je 22. 07., u Centru za kulturu Mostar, a biće održana promocija knjige „Moja generacija“ autora Avde Hume sa početkom u 20:30 sati.

(StarMo)