Naslovnica Izdvojeno FOTO / Mostarski moto-klub: Pomoći prirodi i drugima

FOTO / Mostarski moto-klub: Pomoći prirodi i drugima

3345

Mostar – U prostorijama restorana “Kulluk” u mostarskom Starom gradu, nadomak Starog mosta, u subotu uveče održan je radni sastanak Udruženja “Route M17” iz Mostara.

Na sastanku Udruženja, čiji članovi su privrednici, odnosno privatnici, zaljubljenici u moto-sport, bilo je najviše riječi o nedavnim aktivnostima na pošumljavanju lokaliteta na Mostarskom jezeru u Vrapčićima, u sklopu priprema tog mjesta za terenski lokalitet njihovog Moto kluba, kazali su nam Nermin Ćupina, predsjednik Udruženja “Route M17” Mostar, te Edis Sakoč, njegov zamjenik.

Riječ je, kako su objasnili, o tek prvoj fazi uređenja tog lokaliteta, za kojeg Udruženje ima velike planove u smislu društvene korisnosti.

Očistili smeće i napravili park

“Na toj lokaciji smo očistili velike deponije smeća o vlastitom trošku, te izvršili pošumljavanje, posadivši preko stotinu različitih sadnica, poput lipe, topole, šipaka, jablanova, vrbe i drugih vrsta”, izjavio je predsjednik Ćupina za portal StarMo.

Podsjećaju kako je taj lokalitet ranije bio prava deponija smeća, a javnosti je to mjesto poznato i kao lokacija na kojoj je nedavno došlo do pomora ribe usljed zagađenja jezera. Iz Udruženja “Route M17” ističu kako nisu mogli sjediti skrštenih ruku, nego su odlučili preduzeti konkretne mjere i dati svoj doprinos u očuvanju prirodne okoline.

“Mi na tom lokalitetu želimo napraviti pozitivnu priču za buduće generacije. Naša vizija, ali i cilj, jeste da taj lokalitet tako napravimo da tu mogu doći djeca iz škola, da se druže, da vide motore, da se tu mogu kupati, održavati prirodu – znači promocija zdravog života”, kazao je Ćupina.

“Jednostavno, da tu djeca i mladi vide kako da sačuvamo našu okolinu. I sami možemo vidjeti da na svakom koraku našeg grada i opštine se nalaze ogromne količine smeća. Evo vidjeli smo u zadnje vrijeme da se i po krovovima pojavljuje smeće. Mi želimo da mlade generacije dovedemo na te lokacije, da im pokažemo kako od nečega što je bila velika deponija smeća, da smo mi napravili primjer jednog čistog mjesta i napravili smo jednostavno jedan park, a bilo je to jedno poluostrvo koje je bilo zapušteno i mi smo sada to ponovo vratili u funkciju”, rekao je Edis Sakoč, potpredsjednik Udruženja.

Čelnici moto-kluba najavljuju i drugu fazu radova na uređenju lokaliteta u Vrapčićima, koja će biti upriličena na proljeće – a riječ je o daljnjem uređenju, uključujući i posipanje zemljom, te sadnju trave.

Prilika mladima za praksu

Inače, Udruženje “Route M17” čine ljudi sa višedecenijskim iskustvom u moto-sportu, prodaji motocikala, dijelova, servisiranju…

U prostorijama kluba, na magistralnom putu M17 nedaleko od Saborne crkve, žele – kako kažu – da animiraju mlade generacije. “Jednostavno želimo da dovedemo mlade generacije i sve one koji su zainteresovani za ovaj sport, da im pokažemo kako se to radi”, rekao je Sakoč, dodajući kako sa svojom radionicom u sklopu prostorija udruženja namjeravaju ostvariti i saradnju sa školama radi pružanja prilike učenicima za praktičnu nastavu.

Humanitarne akcije

Jedan od prioritetnih ciljeva im je humanirani i inače društveno korisni rad, ističu. Nakon niza humanitarnih aktivnosti, namjeravaju pokrenuti i akcije dobrovoljnog davanja krvi, a već su uzeli pod svoje pokroviteljstvo jednog dječaka, srednjoškolca, čije ime ne žele otkriti, kako bi mu pomogli u školovanju. “Želimo dati primjer da ovo mladi nastave”, rekao je predsjednik Ćupina.

“Svi su dobrodošli u klub, oni koji vole ovu državu, ovaj grad i ovaj sport i koji misle dobro budućim generacijama”, poručio je Ćupina.

Spremni su na saradnju sa svim klubovima u državi i regiji. “Već imamo bratske klubove u našoj državi, ali i širom Evrope, u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji”, rekao je Edis Sakoč, dodajući kako i prilikom tih susreta priređuju humanitarne akcije.

Takođe, i mostarski moto-klub namjerava uvesti praksu redovne posjete Srebrenici, poput ostalih moto-klubova iz cijele BiH.

(StarMo)