Naslovnica Mostar FOTO: Mostarski bilderi uredili spomenik i pokrenuli inicijativu

FOTO: Mostarski bilderi uredili spomenik i pokrenuli inicijativu

776
Elma i Elvedin Škaljić kod spomen-ploče u naselju Zalik

Mostar — Body building klub (BBK) “Mo klub” iz Mostara proveo je ovih dana akciju čišćenja oko spomenika civilima, koje su pripadnici srpskih paravojnih formacija pobili u junu 1992. godine na lokalitetima Sutina i Uborak.

Akcija uređenja provedena je u mostarskom naselju Zalik, u neposrednoj blizini prostorija BBK “Mo klub” Mostar, koji je ujedno i sjedište bosanskohercegovačkih ogranaka međunarodnih body building i fitness federacija NABBA, WFF, te IBFF.

U akciji uređenja, članovi kluba, na čelu sa svjetskom šampionkom u profi konkurenciji Elmom Škaljić, te trenerom Elvedinom Škaljićem, očistili su od smeća prostor oko spomenika, posijekli divlje rastinje, te prefarbali grafite, među kojima je bilo i neprimjerenih, saopšteno je iz kluba.

Članovi kluba očistili su od smeća prostor oko spomenika, posijekli divlje rastinje, te prefarbali grafite

Uraditi mural za bh. zastavom

“Ovom akcijom željeli smo skrenuti pažnju javnosti da se ova spomen-ploča za preko 100 civila ne održava kako bi to trebalo, a ubrzo će i još jedna godišnjica tog događaja. Stoga mislimo da bi bilo dobro da se na velikom zidu kod spomen-ploče uradi mural sa zastavom Bosne i Hercegovine, koji bi, po našem mišljenju, trebao biti završen prije godišnjice masakra nad civilima”, kazala je šampionka Elma Škaljić.

“Uraditi mural sa zastavom Bosne i Hercegovine” na velikom zidu pored spomen-ploče

Iz kluba su saopštili kako o navedenom spomeniku i razlogu zašto je postavljen, članovi BBK “Mo klub” Mostar upoznaju sve svoje goste, uključujući i one koji dolaze van granica naše zemlje.

“Naši gosti, takmičari iz cijelog svijeta, ne mogu da vjeruju da još niko nije procesuiran za ovaj zločin. Zašto su počinioci ovog masakra nad civilima toliko nedodirljivi?”, upitao je trener Elvedin Škaljić.

Elma i Elvedin Škaljić ispred obližnjeg sjedišta BBK “Mo klub” Mostar

Pobijeno 114 civila

13. i 14. juna 1992. godine, na desetine civila odvedeno je iz stanova, kuća i atomskih skloništa u nekoliko gradskih i prigradskih naselja Mostara.

Dvadeset i šestero njih pobijeno je 13. juna na lokalitetu Sutina, na sjevernom ulazu u grad, a u noći na 14. juni 88 ljudi pobijeno je kod gradske deponije Uborak.

Veliki broj od tih civila, srpske paravojne formacije odvele su iz prvog atomskog skloništa u naselju Zalik, gdje je sada sjedište BBK “Mo klub” Mostar, te je na bočnom zidu bivšeg skloništa postavljena spomen-ploča, sa imenima ubijenih građana Mostara, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Iz Udruženja porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini u više navrata su istakli da je taj zločin ostao neprocesuiran i da niko nije odgovarao, uprkos tome što su poznati i naredbodavci i direktni izvršioci masakra nad civilima.

(StarMo)