Naslovnica Mostar FOTO: Mostar je u utorak mali centar svijeta

FOTO: Mostar je u utorak mali centar svijeta

173

Mostar – “Put oko svijeta za 80 minuta” naziv je tradicionalne manifestacije, koju su u utorak poslijepodne u Šetalištu održali učenici iz nekih 60 svjetskih zemalja, koji pohađaju Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) Mostar, inače smješten na 3. spratu mostarske Gimnazije.

Događaj je upriličen u povodu obilježavanja međunarodnog dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta.“Put oko svijeta za 80 minuta” organizovai su učenici Koledža Ujedinjenog svijeta u Mostaru, koji su tom prilikom predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture iz 60 država svijeta.

“Koledž Ujedinjenog svijeta u Mostaru promoviše mir, obrazovanje. To je ono što je srž našeg djelovanja. Djeca u prosjeku iz 60 zemalja svijeta svake godine dolaze u Mostar, žive zajedno, promovišu razne kulture, toleranciju. Dakle, sve se može zajedno”, izjavila je tim povod portparol UWC-a Mostar, Adla Velagić-Ćurić.

Iz Koledža naglašavaju kako u toj školi, koju nastavu đaci pohađaju po posebnom međunarodnom programu, učenici iz toliko različitih zemalja svi žive zajedno i šire poruku mira, gradeći miran, održiv svijet.

“Mislim da u ovom gradu naše vrijednosti su jedanko važne, stvari poput ličnog integriteta, različitosti, inkluzije, jednakosti i svih tih ideja. Nadamo se da je to poruka koju će grad Mostar primiti”, kazala je direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, Sonia Rawat.

Iz Koledža poručuju i da je cilj manifestacije da se učenici Koledža približe mostarskoj zajednici, te da Mostar bude jedan mali centar raznih tradicija i kultura, pa barem na jedan dan.

Svi posjetioci današnjeg veselog događaja imali su priliku da barem jednim dijelom upoznaju 60 zemalja svijeta, saznaju nešto više o svjetskim tradicijama i uživaju u ukusnim jelima i tradicionalnim plesovima i muzici.

Takođe, tokom dana su uživali i u zajedničkoj izložbi fotografija učenika Koledža i Gimnazije Mostar “Reimagining Tomorrow”, pod mentorstvom akademskog slikara i profesora likovne umjetnosti Saše Šantića.

Inače, Dan pokreta Koledža ujedinjenog svijeta se obilježava 21. septembra u 18 zemalja svijeta. Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta. U 15 godina rada u BiH, s učenicima iz više od 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih IB (International Baccalaureate) škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire, saopštili su ranije iz UWC-a Mostar.

(StarMo)