Naslovnica Mostar FOTO: Korpa spasa ponovo puštena preko Neretve

FOTO: Korpa spasa ponovo puštena preko Neretve

424

Mostar — Rečeno – učinjeno. Kako su nedavno i najavili, Udruženje građana (UG) “Sinovi Mahale” upriličilo je u petak kasno popodne otvaranje rekonstruisane ratne korpe – kako su istakli – simbola odbrane grada Mostara u periodu od 1992. do 1995. godine.

Riječ je o ratnom simbolu – Korpi spasa, koja je preko Neretve bila jedina veza između naselja Luka i Donja Mahala, koje se nalazilo na prvojliniji odbrane Armije Republike BiH.

Uz prisustvo brojnih građana i gostiju, korpa je u petak postavljena u Šehidskom parku, uz Spomen-sobu rata u Mostaru, što su sadržaji koje je u sjećanje na protekli rat upriličilo UG “Sinovi Mahale”.

Predsjednik Udruženja, Dževad Pašić se još ranije u izjavi za StarMo u vezi sa ovim projektom zahvalio Nerminu Mehiću i Udruženju ‘Zajedno za naš grad’, koji su pomogli realizaciju tog projekta.

Inače, korpa je tada jedina preko sajle povezivala dvije obale Neretve i bila slamka spasa za stanovnike naselja Donja Mahala, koje je ostalo zarobljeno između rijeke i ratne linije.

Korpu, koja je pod neprestanim artiljerijskim napadima sa položaja HVO-a služila za spašavanje ranjenika, dostavu hrane i municije sačuvalo je Udruženje Sinovi Mahale i izložilo u parku šehida uz Neretvu, gdje je prije pet godina otvorilo i spomen sobu agresije na Mostar, sa ciljem da se ne zaborave strahote rata i da se historija nikada ne bi ponovila.

“Korpa će biti u funkciji preko Neretve, kako bi građani danas, a i posjetioci, mogli vidjeti kako je to izgledalo u ratu, kada je korpa bila jedini prelaz preko Neretve”, rekao je ranije za StarMo Pašić.

(StarMo)