Naslovnica Mostar FOTO / Komemoracija Amiru Pašiću: “Mimar Sinan našeg doba”

FOTO / Komemoracija Amiru Pašiću: “Mimar Sinan našeg doba”

408

Mostar — Biranim riječima, članovi porodice, rodbina, prijatelji, saradnici i brojni građani Mostara i Bosne i Hercegovine u subotu prijepodne su se na komemorativnom skupu u velikoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru oprostili od prof.dr. Amira Pašića, mostarskog arhitekte svjetskog glasa.

Prisutnima na komemoraciji obratio se gradonačelnik Mostara, Mario Kordić. “Siguran sam da ćemo ga često spominjati, da ćemo ga se često sjećati i o njemu često pričati. Naime, priče o Mostaru bez Amira su nezamislive”, rekao je uz ostalo Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara, Salem Marić ukazao je uz ostalo kako je prof. Pašić bio istinski građanin svijeta, koji je radio na najznačajnijim projektima svjetske baštine.

“Profesor doktor Amir Pašić, Mimar Sinan našeg doba, bio je stručnjak svjetskog glasa, vizionar, čija djela će ostati upisana u historiju arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovne i cijelog svijeta”, rekao je Marić, dodajući i kako je smrt prof. Pašića veliki gubitak za sve.

U foajeu Narodnog pozorišta Mostar omogućen je upis u knjigu žalosti za sve građane, prijatelje i saradnike prof.dr. Amira Pašića.

Amir Pašić umro je u Mostaru 27. aprila 2022. godine. Među ostalim, upravo je Pašić bio arhitekta koji je rukovodio obnovom Starog mosta.

Prof.dr. Amir Pašić, arhitekta, univerzitetski profesor, dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i član Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine ostat će zabilježen u historiji kao jedan od ključnih ljudi obnove stare jezgre Mostara i Starog mosta, simbola Grada Mostara.

Osim na Univerzitetu u Sarajevu, profesor Amir Pašić je predavao na više od 30 univerziteta širom svijeta, između ostalih: Yıldız Technical University, Istanbul; Mimar Sinan University, Istanbul; Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, the University of Pennsylvania, the Royal Polytechnic Institute in Stockholm, York University, UK; La Sapienza University Rome, Alcala de Hennares University Madrid, Yale University, Cornell University, King Saud University, Riyadh; KSA i drugi.

Dobitnik je šest nagrada za arhitekturu, uključujući Aga Khan nagradu za arhitekturu 1986. godine za uspješnu restauraciju Starog grada u Mostaru. Autor je ili koautor 21 knjige i 47 članaka, a također je autor Nominacijskog dosijea za upis zone Starog mosta u Starom gradu u Mostaru na listu Svjetske baštine UNESCO-a 2005. godine. Bio je predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

(StarMo)