Naslovnica Izdvojeno FOTO: Još ljepši sjeverni ulaz u Mostar

FOTO: Još ljepši sjeverni ulaz u Mostar

2781

Mostar — Mostarsko naselje Zalik ovih dana dobilo je još jedan infrastrukturni projekat. Nakon novog školskog objekta, zatim kružnog toka i puta koji ovaj dio Mostara spaja sa naseljem Centar Dva, potom pasarele koja postaje simbol tog naselja, Zalik je dobio još jedan kružni tok.

Ovaj put, radi se o kružnom toku na izlazu iz naselja, odnosno na raskrsnici koja taj stambeni kvart spaja sa kompleksom Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra ‘Mithad Hujdur Hujka’.

Iako su još uvijek vidljivi radnici i mašine, kružni tok je već poprimio konačni oblik: asfaltirane su i spojne ceste, napravljen je novi ulaz u kompleks Univerziteta, postavljeni su trotoari, horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija – dakle sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje saobraćaja.

Upravo kad je riječ o saobraćaju, očekuje se da novi kružni tok rastereti svojevrsno ‘usko grlo’ koje je do sada izlaz iz naselja Zalik predstavljao. Zbog velikog priliva vozila iz samog naselja ka Ulici maršala Tita, nerijetko je dolazilo do gužvi i zastoja. Takvu situaciju nisu dio kraja rješavali ni semafori, koji su tu bili postavljeni. Posebno je to bila opasna dionica za pješake, a pogotovo djecu koja su prelazila cestu na putu ka novom objektu osnovne škole i nazad.

Još jedan kružni tok sada će omogućiti tečnije odvijanje saobraćaja, opciju lakšeg i bržeg uključivanja bez obzira iz kojeg pravca vozila dolaze, a pogotovo je olakšan i učinjen sigurnijim prelazak pješacima, koji izgradnjom novog kružnog toka mogu prelaziti na pješačkim prelazima postavljenim van epicentra kružnog toka, a na raspolaganju im je – naravno – i sama pasarela.

O estetskom aspektu novog kružnog toka ne treba previše trošiti riječi: sjeverni ulaz u Mostar sada je poprimio još urbaniji oblik, pa svi putnici namjernici prvo nailaze na kružni tok koji preusmjerava saobraćaj ka starom dijelu grada ili ka novom mostu i Centru Dva, zatim tu je sve prepoznatljivija pasarela, te novi kružni tok i obnovljena cesta pored bivše kasarne Sjeverni logor.

Samo do prije četiri godine, tim dijelom grada dominirale su ruševine, oštećena palisada bivše kasarne i zastarjela, oštećena cesta, a sada su tu novi infrastrukturni projekti, koji gradu daju jedan potpuno novi izgled.

I to nije sve. Gradske vlasti su još ranije najavile izgradnju još dva kružna toka do Autobuske/Željezničke stanice. Uz obnovu ceste i trotoara na toj dionici, te ranije rekonstrukcije dijela grada oko Fejićeve i Ulice Mladena Balorde, Gradsko područje Stari Grad postaje sve reprezentativnije, ne samo kada je riječ o staroj gradskoj jezgri i simbolu Mostara – Starom mostu.

(StarMo)