Naslovnica Život FOTO: Izložba “Mustafa Ćeman u vremenu”

FOTO: Izložba “Mustafa Ćeman u vremenu”

430

Mostar — U okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, u četvrtak uveče je u prostorijama Narodne biblioteke Mostar otvorena izložba „Mustafa Ćeman u vremenu“ autora mr. Esmira Bašića iz Tešnja.

„Želimo da predstavimo Mustafu Ćemana, da napravimo poveznice sa Hercegovinom i sa Mostarom, jer su one uistinu i zaista izuzetno jake. Jednostavno, s obzirom da je prošlo 20 godina od njegove smrti, da napravimo svojevrsno predstavljanje njegovog lika i djela u znanstvenom i kulturološkom smislu, s obzirom da je Mustafa Ćeman bio najznačajniji bosanskohercegovački bibliograf u XX stoljeću, a naravno među najznačajnijim bibliografima u povijesti BiH“, istakao je Bašić.

Autor je naveo da se izložba sastoji iz nekoliko dijelova.

„Prvi dio izložbe obuhvata dokumente i slike o njegovom životnom putu. Drugi dio izložbe se tiče upoznavanja javnosti sa njegovom ulogom u radu Izdavačke kuće ‘Zoro’ Zagreb, gdje je on vodio odjeljenje za bibliotekarstvo i u okviru te aktivnosti on je, od 1956. godine do kraja svoje životne karijere, otvorio 86 javnih biblioteka na prostoru bivše domovine Jugoslavije. Osim toga, još su dva aspekta izložbe, jedan aspekt se tiče njegovog publicističkog rada, tj. kada god se pojavljivao u javnosti uglavnom su to bile neke senzacionalne informacije. Zadnji dio izložbe tiče se njegovih djela, prvenstveno bibliografija koje je on objavio, a zapravo je riječ o kapitalnim bibliografijama, kao što je npr. bibliografija bošnjačke književnosti koja sama sadrži 17.000 bibliotečkih jedinica. Zatim brojne druge bibliografije, recimo, postoji jedna jaka nit Mustafe Ćemana sa Hercegovinom, sa Stocem i Mostarom. On je jako prisno sarađivao sa Smailom Balićem, Hamidom Dizdarom, sa Alijom Isakovićem, a osim toga uradio je i bibliografije Mustafe Ejubovića“, kazao je autor Esmir Bašić, koji je inače voditelj zavičajne zbirke u Općoj biblioteci u Tešnju.

Večeras je na programu „Mostarskog ljeta“ monodrama „Odbrana Sokratova“ rađena prema Platonovom tekstu i prevodu Miloša N. Đurića, a čiju režiju i interpretaciju potpisuje Šerif Aljić. Predstava će biti odigrana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 21 sat.

(StarMo)