Naslovnica Izdvojeno FOTO / Izetbegović u Mostaru: Svi smo mi istog porijekla i skoro...

FOTO / Izetbegović u Mostaru: Svi smo mi istog porijekla i skoro istog jezika

851

Mostar — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je u srijedu uveče u Mostaru, na svečanoj sjednici u povodu tridesete godišnjice Gradskog odbora (GO) SDA Mostar, kako su Bošnjaci u protekle tri decenije postali politički i vojni faktor bez kojeg nema više nijedne kalkulacije u BiH niti na Balkanu, “a toga ne bi bilo da nije bilo SDA”.

“Raduje nas i obnova Pravoslavne crkve bez koje Mostar nije Mostar. Sve je to dio nas i našeg šarolikog bogatstva. I tekija na Buni, i manastir u Žitomislićima, i katoličke crkve u Međugorju, sav ovaj vreli kamen, i ova ledena modra rijeka, vinogradi i voćnjaci. Bez obzira na sukobe koje smo u proteklom vijeku, prošli nikada ne smijemo zaboraviti da smo svi mi jedni od drugih, istog smo porijekla, skoro istog jezika, pripadnici sličnih monoteističkih vjera. Teško onima koji svoju sreću vide u tome da nestane crkve, džamije, mosta, komšije. To nije duh Bosne i Hercegovine. To je zloduh koji nigdje nije dobra donio”, rekao je Izetbegović.

Prisutnim zvanicama – bivšim predsjednicima mostarskog ogranka SDA, nekim od još živih kandidata sa listi na izborima 1990. godine – na svečanoj sjednici GO SDA Mostar, u povodu njegove 30. godišnjice, obratio se i potpredsjednik SDA, Denis Zvizdić.

On je uz ostalo kazao da je SDA možda jedina stranka u BiH čiji programski ciljevi se nisu promijenili od prvog dana i danas poslije 30 godina.

“Oni su vrlo jasni, vezani su za jedinstvenu, cjelovitu, savremenu, demokratsku BiH, zajednicu svih naroda, dakle višenacionalnu, zajednicu sa jasnim određenjem pripadnosti zapadnim asocijacijama, u ovom slučaju to je Evropska unija i NATO-pakt”, istakao je Zvizdić.

U ime domaćina, skupu se obratio predsjednik GO SDA Mostar, Salem Marić, koji je uz ostalo naglasio kako u proteklih 30 godina pozicija SDA u Mostaru nije bila nimalo zahvalna, jer su na njen rad najdirektnije uticale brojne intervencije političkih, ekonomskih, pa i vojnih silnica, ne samo unutrašnjih, već i međunarodnih krugova.

“SDA u tom smislu nije imala veća iskušenja nigdje u BiH, kao ovdje u Mostaru. Istina, bilo je grešaka, ali je SDA našla unutrašnje snage da se ponovo izgradi u Mostaru i nametne kao ključni politički faktor u svim zbivanjima”, rekao je Marić i dodao da se SDA ne samo očuvala, već je i iz svake zamršene ‘peripetije’ izlazila jača i snažnija.

Prisutnima se obratio i čestitku uputio i predsjednik Kantonalog odbora SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona, Edin Mušić, podsjetivši na sve prepreke i probleme, koje je SDA u periodu od osnivanja do danas morala savladati.

U izjavi novinarima uoči svečane sjednice, predsjednik SDA, bakir Izetbegović je takođe kazao da je bilo “i dobrog i lošeg u ovih 30 godina, ništa nećemo zaboraviti, ali trudit ćemo se da se više sjećamo onoga što je bilo dobro”. Podsjetio je da je za predstojeće izbore u Mostaru SDA ušla u “Koaliciju za Mostar” sa DF-om, SBB-om, SBIH i BPS-om.

“Ide kampanja i mi smo okupili koaliciju koja ne treba da bude ‘protiv’, ona treba da bude ‘za’. Za jedan bolji Mostar, za jedan uredniji Mostar, za jedan Mostar koji će garantovati ljudima da će u njemu imati svoju perspektivu, da će imati posao, da će imati jak kulturni život. Dakle, da će ovo biti centar turizma u Hercegovini, a možda i u BiH”, kazao je Izetbegović.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, prokomentarisao i boravak člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika u Zagrebu, kazavši uz ostalo da su predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković “dali pogrešnoj politici podršku na ovaj način”.

“Pozvali su i mene, obojica. Vjerovatno vrijedi ići i razgovarati. Vidjet ćemo šta vrijeme nosi”, kazao je Izetbegović.

Ovrnuo se i na jutrošnje razgovore sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o izmjenama Izbornog zakona. Predsjednik SDA je uz ostalo kazao kako nije lako riješiti tu “kvadraturu kruga”.

“Tražio sam od gospodina Čovića da konačno, prije nego što nastavimo sa pokušajima da se te stvari riješe, da se formira federalni nivo vlasti, da se napravi nova struktura na nivou Federacije, da se popuni Ustavni sud Federacije, što koči HDZ i dok se te dvije stvari ne urade, mislim da nećemo moći nastaviti sa pregovorima”, dodao je Izetbegović.

(StarMo)