Naslovnica Mostar FOTO: I danas djelovao helikopter sjeverno od Mostara

FOTO: I danas djelovao helikopter sjeverno od Mostara

416

Mostar — Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u subotu je nastavio gasiti požar kod Mostara, nakon što je u petak, dan prije, otpočeo gašenje na tom području.

U petak rano ujutro 2. helikopterski skvadron Brigade zračnih snaga i protivavionske odbrane OS BiH s helikopterom UH-1H iz kasarne “Rajlovac”, još je bio angažiran na gašenju požarišta u širem području općine Prozor, na kojem je gasio požar još od srijede 8. aprila.

Nakon tog zadatka, 2. helikopterski skvadron OS BiH s dvije posade i jednim helikopterom UH-1H, istoga dana se angažira i na gašenju šumskog požara nastalog na širem području grada Mostara. Osoblje helikoptera, tehnika za podršku i helikopter upućeni su na lokalitet Livač, odakle su počeli s gašenjem požara na području Mostara.

U petak je lokaliziran dio požara na lokalitetu Livač u blizini naseljenih mjesta. Bačeno je više od 15 vedara vode i lokaliziran požar na komunikaciji prema Rujištu, gdje se također nalaze stambeni objekti.

Zadatak kod Mostara, koja je nastavljena i u subotu, provodi se uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije covid-19, saopšteno je uz ostalo iz Ministarstva odbrane BiH.

Portal StarMo s lica mjesta saznaje da je tokom prijepodneva i u ranim popodnevnim satima helikopter OS BiH u vuše navrata nadlijetao i gasio požare na širem rejonu Rujišta.

(StarMo)