Naslovnica Izdvojeno FOTO / Humanost na djelu: Kakva akcija UG Brankovac!

FOTO / Humanost na djelu: Kakva akcija UG Brankovac!

1665

Mostar/Stolac — Udruženje građana (UG) Brankovac, provelo je posljednjih dana još jednu hvale vrijednu akciju pomoći široj društvenoj zajednici.

Naime, UG Brankovac pokrenulo je, a zatim uz pomoć brojnih građana, te prijateljskih organizacija, implementiralo akciju prikupljanja novca, kojim su riješili jedan od akutnih problema Doma zdravlja Stolac u Uzunovićima, koji zdravstvenu njegu pruža prije svega povratničkoj populaciji. Riječ je o nabavci automobila za dijalizu i patronažnu službu, koji je očajnički nedostajao zaposlenima u stolačkom Domu zdravlja.

Predstavnici udruženja, u ponedjeljak su posjetili navedenu stolačku zdravstvenu ustanovu i uručili donaciju zaposlenima u Domu zdravlja.

“Mi nismo došli ovdje da se slikamo, jer za ovu donaciju su zaslužni svi dobri ljudi, a udruženje je tek bilo mehanizam preko kojeg je automobil kupljen”, izjavio je za StarMo ba prvi čovjek UG Brankovac, Haris Behram.

Za svega petnaestak dana od pokretanja akcije, uz pomoć brojnih građana – dobrovoljnih davalaca – te udruženja Muallim Prosvjetitelj iz Srebrenice, kao i ogranka iz Švicarske, na čelu sa Senadom Džihanovićem, skupljeno je dovoljno novca za nabavku automobila koji će pomoći u svakodnevnom pružanju zdravstvene njege stolačkoj povratničkoj populaciji.

I ovog puta, predstavnike UG Brankovac, uime kolektiva, dočekao je dr Alis Boloban.

“Prvo bih se zahvalio U.G Brankovac na čelu sa Harisom Behramom, a potom svim dobrim ljudima, koji su učestvovali u ovom projektu. Želim reći da se radi o izuzetno značajnoj donaciji za Dom Zdravlja Stolac- Uzunovići. Donirano auto ćemo koristi u prevozu dijalizera na relaciji Stolac-Mostar tri puta sedmično, a u međuvremenu ćemo ga koristi za potrebe patronazne službe tj. kućne posjete našim pacijentima, koji su uglavnom povratnici stariji životne dobi”, kazao je za StarMo dr. Boloban.

Treba reći da je ovom donacijom riješen veliki problem Doma zdravlja Stolac u Uzunovićima. Naime, naime ova ustanova dugi niz godina je prevozila za Mostar osobe kojima je potrebna dijaliza tri puta sedmično, ponedjeljkom, srijedom i petkom u dotrajalom i istrošenom, starom, vozilu. To se vozilo u mjesec dana u pet navrata kvarilo i šlep-službom je dopremano do Stoca zajedno sa osobom koja je prevožena na dijalizu.

Sada je taj problem, akcijom UG Brankovac, napokon riješen. Štaviše, čelnik tog Udruženja, Haris Behram najavljuje da će Udruženje takođe Domu zdravlja nabaviti i četiri zimske gume za novo vozilo.

“Mi nastavljamo sa našim humanitarnim radom, za korist šire društvene zajednice. Svi imamo vlastite živote, obaveze, probleme, ali uvijek nađemo i obaveza nam je da nađemo vremena za one kojima je pomoć potrebna”, kazao nam je Behram.

Vezana vijest: Nova akcija UG Brankovac i Muallim Prosvjetitelj – u Stocu

(StarMo)