Naslovnica Mostar FOTO: Helikopter Oružanih snaga djeluje kod Mostara

FOTO: Helikopter Oružanih snaga djeluje kod Mostara

665

Mostar — Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima djeluje na sjevernom dijelu teritorije Grada Mostara, u nastojanju da se obuzdaju požari, koji već danima bjesne na planinskom terenu od Rujišta do iznad naselja Kuti-Livač.

Djelovanje vojnog helikoptera za portal StarMo potvrđeno je i u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.

Kako StarMo saznaje s terena, helikopter Oružanih snaga nadlijeće i gasi požare na potezu od Porima, Rujišta, preko Malog Rujišta, do ispod Pločna, te uzvisina iznad naselja Kuti, na širokom prostoru na kojem se dobrovoljci, mještani, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rujište, te pripadnici PVJ Mostar bore sa vatrenom stihijom kako bi je obuzdali.

Kako smo već pisali prethodnih dana, vatrena stihija obuhvatila je ogromne prostore pod šumom, a bila se spustila i do prvih kota iznad naselja u sjevernom dijelu mostarske kotline. Mnogi prostori na kojima gori požar su nepristupačni, te minirani, što dodatno otežava borbu s vatrom, kojoj umnogome pomažu meteorološki uslovi – suho vrijeme i vjetar, koji ustvari upravlja i usmjerava plamen.

(StarMo)