Naslovnica BiH FOTO: Grafit na pravoslavnom groblju kod Širokog Brijega

FOTO: Grafit na pravoslavnom groblju kod Širokog Brijega

508
foto: MRV BiH

Sarajevo/Široki Brijeg — Na ogradi oko pravoslavnog groblja i Crkve Svete Nedjelje u mjestu Dobrič kod Širokog Brijega jutros je osvanuo ispisan grafit “Sve vas ovo čeka“ i ustaški simbol slovo “U“, saopšteno je danas iz Međureligijskog vijeća (MRV) BiH.

“Kako nas je obavijestio nadležni sveštenik, otac Nebojša Radić, uplašeni i uznemireni mještani su ga jutros rano odmah obavijestili o ovom užasnom vandalizmu. Također je istakao da je Dobrič jedino mjesto u Širokom Brijegu gdje žive pravoslavni Srbi, njih oko četrdeset. Neki od njih ni u ratu nisu napuštali svoje domove, a neki su se vratiti nakon rata.

Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin izražavajući svoju solidarnost sa pravoslavnom zajednicom Širokog Brijega. Zahtijevamo da se počinioci što prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne.

Pozivamo lokalne organe vlasti, ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno prekinuli ovaj val nasilja nad svetinjama. Od lokalne zajednice tražimo da što prije uklone ovaj gnusni natpis koji vrijeđa svakog vjernika i civilizovanog građanina te na taj način iskažu svoju solidarnost i empatiju sa svojim sugrađanima”, stoji u saopštenju MRV-a.

(StarMo)