Naslovnica Mostar FOTO / Godišnjica rušenja Starog mosta: Djeca i treba da uče!

FOTO / Godišnjica rušenja Starog mosta: Djeca i treba da uče!

176

Mostar — U organizaciji Kluba skakača u vodu “Mostari” i ove godine je obilježena, 28. po redu, godišnjica od rušenja Starog mosta, simbola grada Mostara i jednog od najmonumantalnijih spomenika osmanske arhitekture na cijelom Balkanu.

I ove godine su skakači, uz prisustvo učenika osnovnih škola koje nastavu izvode na bosanskom jeziku, te zvaničnika iz raznih oblasti života, zvucima sirene za opštu opasnost i skokom bez aplauza, prisjetili se dana kada je Stari most, od posljedica višednevnog granatiranja najvećim artiljerijskim projektilima sa položaja HVO-a, obrušio se u Neretvu.

“Mi kao i svake godine dosada ispred Kluba skakača u vodu ‘Mostari’, obilježavamo godišnjicu rušenja Starog mosta. Mi imamo svoju sad već tradiciju, a to je skok bez aplauza i sirena. Što se tiče drigih nekih popratnih sadržaja mi niti nismo odgovorni za to niti smo to organizovali”, izjavio je novinarima prvi čovjek Kluba skakača u vodu “Mostari”, legenda mostarskih skokova Lorens Listo.

On je istakao da je, što se tiče Mostara, ovo sigurno “najtužnija godišnjica obilježavanja bilo čega, jer srušen je simbol Mostara”.

“Naravno da djeca treba da uče, i ko je srušio Stari most, zbog čega se to sve izdešavalo, da se ne bi ponavljalo u budućnosti. Nadam se da se ovo više nikada neće ponoviti. S obzirom da sam bio ovdje u ratu 1993. godine, živim u Cernici, to je za mene u ratu bio jedan od najtežih dana kada je srušen Stari most, ali opet 2004. godine kada je obnovljen tada sam imao čast da skačem na otvorenju Starog mosta i po meni to je bio najsretniji dan u mom životu”, rekao je Listo.

Predsjednica Koordinacionog tima osnovnih i srednjih škola koje izvode nastavu na bosanskom jeziku, Seada Kuštrić, istakla je u izjavi medijima kako se obilježava 28. godišnjica rušenja Starog mosta, “našeg člana porodice”.

“Kad je srušen Stari most 9. 11. 1993. godine u 10 sati i 16 minuta svi Mostarci i svi ljudi dobre volje su bili izuzetno tužni, to je bio crni dan u historiji svijeta, ne samo Mostara, zato što je srušen jedan spomenik, jedan simbol arhitekture, civilizacije, prijateljstva, povezanosti. Ovdje je svakako danas historijski čas za svu djecu osnovnih i srednjih škola grada Mostara.

Napomenula bih da sve škole u cijelom kantonu od najjužnijeg Stoca do najsjevernijeg Prozora danas obilježavaju 28. godišnjicu rušenja Starog mosta. Današnja naša poruka djeci je da ne budu nasilnici, da ne budu nikad zločinci kao što smo preživljavali zločince u našoj historiji.

Na svu sreću to je svijet prepoznao i UZP je optužen sa presudom u Hagu. To je jedna satisfakcija za to da smo mi zaista preživjeli terorizam, da smo mi ovdje zaista preživjeli etničko čišćenje.

Ali danas djeci poručujemo da budućnost grade drugačije, da ne zaborave ovo što se desilo, ali da se ni slučajno ne oponašaju takve modele, nego upravo suprotno da grade mostove, da grade prijateljstvo, uvažavaju drugog i drugačije i da na neki način zajedno sa nama svima obezbijedimo svjetliju budućnost”, rekla je Seada Kuštrić.

Inače, prisutni su godišnjicu rušenja Starog mosta obilježili i spuštanjem cvijeća u Neretvu, dok je skok bez aplauza izveo skakač Admir Delić.

(StarMo)