Naslovnica Mostar VIDEO / FOTO: Dan kada je ubijeno troje djece i dvije žene

VIDEO / FOTO: Dan kada je ubijeno troje djece i dvije žene

1410

Mostar — Više desetina građana, članova porodica i komšija, okupilo se u utorak uveče u naselju Zalik, ispred zgrade Z3, gdje su se prisjetili žrtava ratnog zločina koji je počinjen tačno prije 27 godina na tom mjestu.

Naime, 14. jula 1993. godine, u 14 sati i 45 minuta, od granate ispaljene sa položaja Hrvatskog vijeća obrane, poginulo je petero civila – troje maloljetne djece i dvije žene: Azer (Muhe) Redžić (1983.), Enis (Bećira) Tabaković (1983.), četverogodišnja Azra (Harisa) Hadžić, njena majka Amela Hadžić, rođena Tanović (1966.) i Zejna Ćorić, rođena Isić (1967). Jedina preživjela je Maja Kazazić, koja je ostala sa trajnim posljedicama.

Prisutnima se obratio imam džemata Zalik, Šefik ef. Čavčić, koji je uz ostalo poručio da se treba okupljati i obilježavati datume stradanja na svakom od mjesta gdje su se stradanja dogodila. On je podsjetio da je puno takvih mjesta na području naselja Zalik, počevši od 13. juna, kada se obilježava godišnjica stradanja 114 civila, pobijenih i bačenih u masovne grobnice na Uborku i Sutini. Ef. Čavčić je rekao da je to građenje kontinuiteta kulture sjećanja.

“Kako jedan od naših akademika, prije nekoliko dana reče, da mi trebamo gajiti kulturu pamćenja, ne samo kulturu sjećanja, nego kulturu pamćenja, što je mnogo značajnije i mnogo važnije za nas, kao kolektiv, kao narod, kao zajednicu. I ovo je jedan prilog tome”, rekao je uz ostalo ef. Čavčić.

Potom su prisutni članovi porodica, rodbina i komšije proučili Fatihu i položili cvijeće pored spomen-ploče, u ulazu zgrade gdje se zločin dogodio.

(StarMo)