Naslovnica Izdvojeno FOTO: “Brdo” plastike napokon otišlo na reciklažu

FOTO: “Brdo” plastike napokon otišlo na reciklažu

368

Mostar — Oko 30 hiljada plastičnih boca i drugog plastičnog otpada, kojeg su volonteri i aktivisti ekološkog Udruženja “Majski cvijet” iz Mostara prikupili, nakon godina čekanja, jutros je konačno poslato na reciklažu u Sarajevo.

Podsjetimo, radi se o plastičnom otpadu kojeg su aktivisti Udruženja “Majski cvijet” prikupili u kanjonu rijeke Neretve, na lokalitetu Buna-Zaton, gdje je smješten Edukativni kamp te organizacije.

“Jutros smo poslali boce na reciklažu u Sarajevo, što je za nas veliko olakšanje nakon dugo vremena. Problem je u tome što nismo imali adekvatnu ambalažu za čuvanje plastike i što smo bili u strahu da će sav naš trud oko čišćenja biti uzaludan i da će se plastične boce vratiti u korito rijeke Neretve, što bi bilo katastrofalno”, izjavio je Arapović.

Iz tog Udruženja su prethodnih godina u više navrata apelovali i tražili pomoć vlasti, kako bi se prikupljeni otpad reciklirao, ali bez uspjeha. Arapović je onda u javnosti iznio problem, kazavši kako sistem ne funkcioniše, te je ukazao na posljedice koje bi mogle biti kobne. Reagovale su međunarodne ekološke organizacije, poput Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), što je rezultiralo konačnim rješavanjem problema.

“Nakon što je priča o ovom problemu izašla u javnost, javili su nam se predstavnici Svjetske organizacije za zaštitu prirode predstavnici WWF (World Wildlife Fund) i udruženja Dinarika sa željom da se problem riješi”, rekao je Arapović. Tako su osigurana sredstva za transport i riješena papirologija za reciklažu boca koje godinama čuva na otvorenom.

Iz Udruženja “Majski cvijet” pozivaju javnost i vlasti da pokažu više razumijevanja za ekologiju i zaštitu prirodne sredine, na dobrobit svih.

“Plastična ambalaža je artikal takav da mu treba 150 do 200 godina da se raspadne, ne znamo kakve nus-pojave ostavlja iza sebe. Predstavlja strašno onečišćenje i ružnu sliku u prirodi, a posebno ako se nađe u dodiru s biljnim i životinjskim svijetom i u koritima rijeke Neretve izaziva vrlo jednu ružnu sliku”, rekao je Arapović.

(StarMo)