Naslovnica Mostar FOTO / Blagaj: Završna vježba spasilačkih službi

FOTO / Blagaj: Završna vježba spasilačkih službi

98

Blagaj — Završna demonstracija spasilačkih vještina upriličena je u petak na lokaciji Eko centra Blagaj, kao završni događaj četverodnevne obuke spasilaca policijskih agencija, Civilne zaštite i gorskih službi spašavanja.

Ukupno 15 spasilaca iz Bosne i Hercegovine dobili su spasilačku opremu vrijednosti oko 20.000 eura i stekli potrebne dodatne vještine spašavanja na nepristupačnim prostorima, a kao edukatori će stečene vještine prenijeti drugim spasiocima u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine apliciralo je za ovaj projekt koji finansira Evropska unija, a provode eksperti Republike Austrije i Republike Francuske, u cilju jačanja kapaciteta gorskih službi spašavanja i pripremljenosti za pronalazak i spašavanje ljudi na nepristupačnom terenu.

Ceremoniji su, uz polaznike obuke, prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i agencija u okviru Ministarstva, ambasadorica Francuske Chaterine Toudic, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije Stefano Ellero, predstavnici EUFOR-a, Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Republičke uprave civilne zaštite RS.

“EU pruža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini kako bi njene službe što efikasnije odgovorile u slučaju prirodnih i drugih nepogoda. EU je dodijelila više od 2,5 miliona eura za nabavku specijalizirane opreme za traganje i spašavanje i omogućila ciljane obuke za službe civilne zaštite širom BiH zasnovane na najboljoj evropskoj praksi. Naš cilj je poboljšati spremnost i odgovor BiH na prirodne nepogode i pomoći državi da se pridruži Evropskom mehanizmu civilne zaštite”, izjavio je šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Stefano Ellero.

Samir Huseinbašić iz Ministarstva sigurnosti BiH je zahvalio policijskim instruktorima iz Austrije i Francuske za trud u prenošenju spasilačkih znanja i vještina spasiocima u Bosni i Hercegovini, kao i Evropskoj komisiji i DEU u BiH.

“Saradnja s Austrijom i Francuskom u jačanju sposobnosti i spasilačkih službi u Bosni i Hercegovini bit će nastavljena i u narednom periodu”, kazao je Huseinbašić, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(StarMo)