Naslovnica Mostar FOTO: Bh. turizam u pandemiji

FOTO: Bh. turizam u pandemiji

255
foto: RSE

Sarajevo/Mostar — U nekim od najznačajnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini (BiH) turisti se polako vraćaju, ali je broj noćenja daleko ispod onog zabilježenog u 2019. godini. U protekloj “pandemijskoj” godini, kažu turistički radnici, bilo je praktično “sve stalo”, javlja Radio Slobodna Evropa.

Pogled na mostarski Stari grad na samom ulazu u historijsko jezgro Mostara. Na slici se vidi i poznata Kriva ćuprija, mali most koji podsjeća na poznati Stari most, te brojni drugi historijski objekti, poput Saborne crkve Svete Trojice, čija je obnova u toku, u pozadini fotografije, na brdu iznad Mostara.

U čuvenom mostarskom Starom gradu, koji je bio jedna od svjetskih top turističkih destinacija prije izbijanja pandemije korona virusa, veliki broj radnji, suvenirnica, kafića, restorana i hotela i dalje je zatvoren.

Ipak, podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju da je u martu 2021. godine zabilježeno više turističkih posjeta za gotovo 45 posto u odnosu na mart 2020. godine.

Kompletan članak je na ovom linku.

foto: RSE

(StarMo)