Naslovnica Mostar FOTO / Antifašisti: Zabranjena mirna šetnja do Partizanskog groblja

FOTO / Antifašisti: Zabranjena mirna šetnja do Partizanskog groblja

3551

Mostar – Predstavnici Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH i Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar saopštili su u petak kako im mostarska policija ipak nije dala dozvolu za mirnu šetnju do Partizanskog spomen groblja u subotu, u okviru obilježavanja 75. godišnjice od oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić izjavio je novinarima kako je predstavnicima udruženja antifašista prije dva dana u policiji rečeno da defile može ići kako je i planirano. Međutim, juče ujutro su, kazao je Đulić, imali telefonski poziv iz policije, kada im je rečeno bez obrazloženja da ne može ići defile, nego da će se ići autobusima pod policijskom pratnjom.

“Dakle, ovim gradom, svi, od onih koji veličaju presuđene ratne zločince, od onih koji se skupe pa mogu da šetaju i da psuju ovo ili ono, od onih koji ruše državu, do navijačkih skupina, svi mogu slobodno da hodaju ulicama ovog grada, samo antifašisti ne mogu”, izjavio je Đulić.

On je dodao da se time ne dozvoljava koloni od 2000 antifašista da dođe na groblje u mirnoj šetnji.

Sead Đulić

“Kako bi se ljudi koji idu za Dan mrtvih osjećali da ih tako sprovode ili ovi koji idu na Dan šehida da ih sprovode pod policijskom opremom da polože cvijeće i odaju poštu mrtvima?”, upitao je Đulić i dodao kako je to “necivilizacijski”.

“Ovo su temelji domovine”

Đulić je to izjavio kod spomenika obješenim ilegalcima na mostarskom Bulevaru, u okviru posjeta spomenicima žrtvama fašizma i narodnim herojima širom Mostara, gdje je odata počast stradalim i položeno cvijeće.

Među onima koji su odali počast stradalim antifašistima bila je i Valerija Skrinjar Tvrz, iz Slovenije, koja kaže da joj je BiH druga domovina, gdje je radila kao novinarka i pisac gotovo 40 godina.

Valerija kaže da je u Mostar došla da se pokloni borcima, partizanima, koji su oslobađali Mostar, “i ne samo Mostar, nego domovinu našu, Jugoslaviju tada”.

“Ko ne poštuje temelje, nema budućnosti, a temelji su ove domovine Bosne i Hercegovine, i Slovenije i Hrvatske i Srbije i Crne Gore narodnooslobodilačka borba. Vojska je oslobodila i donijela slobodu, protjerala okupatore i domaće izdajnike i bili smo slobodni više od 40 godina, lijepo smo živjeli”, naglasila je Skrinjar Tvrz.

Manji incident

Predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić dodao je da nikad nije bilo važnije obilježavati 14. februar nego danas, zbog sveukupne situacije u BiH i Mostaru. “Neofašizam buja na sve strane, od Predsjedništva države do zadnje strukture vlasti, mi imamo neofašističke pojave i neofašistička djelovanja”, rekao je Đulić.

On je ustvrdio da je jedini garant očuvanja svih različitosti u jedinstvu ove zemlje ideja antifašizma.

“Potomci onih koji su 1945. godine poraženi i njihovi sljedbenici danas prave reviziju istorije, pokušavaju ovo gurnuti u stranu i ljude koji su stvorili, na kraju krajeva BiH, jer da nije bilo 1943. i stvaranja ZAVNOBIH-a i potvrde na AVNOJ-u BiH, ne bi ušla u Jugoslaviju kao republika. Ušla bi kao pokrajina, eventualno, Srbije ili bi bila podijeljena između Hrvatske i Srbije”, kazao je Đulić i dodao da u svakoj revoluciji “ima zastranjivanja”, “pogrešnih stvari”, ima “i zločina”, ali “to čine pojedinci i to treba imenom i prezimenom utvrditi”, ali je “ideja bila čista”.

On je naveo i da je Mostar u antifašističkoj borbi dao više nego i jedan grad pojedinačno u Jugoslaviji. “Ko ima pravo da se odrekne svakog osmog stanovnika ovog grada, koji je dao život?”, upitao je Đulić.

U vezi sa sutrašnjom posjetom Patrizanskom groblju antifašista iz zemalja regiona, Đulić je uz ostalo još rekao i kako je Partizansko spomen groblje nacionalni spomenik, te da je ono nadležnost Vlade FBiH, ali je ustvrdio da ta Vlada “ne čini ništa”, te kako je njeno antifašističko opredjeljenje “deklarativno”.

Inače, na samom kraju posjete spomeniku na Bulevaru, desio se i manji incident. Kada su se prisutni antifašisti i novinarske ekipe spremali za odlazak, iz jednog od automobila na obližnjem semaforu, nepoznata osoba je više puta dobacila “Ustaše Mostar”, na šta prisutni nisu reagovali.

(StarMo)