Naslovnica Izdvojeno FOTO: “4. korpus ARBIH nije dozvolio podjelu BiH”

FOTO: “4. korpus ARBIH nije dozvolio podjelu BiH”

1394

Mostar — Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine nije dozvolio podjelu zemlje, rečeno je u nedjelju u Mostaru, na svečanosti obilježavanja 27. godišnjice osnivanja te armijske jedinice.

Uz prisustvo velikog broja građana, članova porodica poginulih, bivših boraca, te zvanica, ali i uz svečani stroj Udruženja “Zelene beretke”, na mostarskim Šehitlucima brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast stradalim borcima. Cvijeće je položio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović, te delegacija člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željka Komšića.

U izjavi medijima, jedan od ratnih komandanata 4. korpusa Armije Republike BiH, general Mustafa Polutak, rekao je kako je ovo poseban dan za Mostar, Hercegovinu, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Jer ovo je prostor kojeg su agresori naumili da podjele međusobno, odnosno da ovaj prostor pripadne Hrvatskoj”, kazao je Polutak, dodajući kako se se patrioti BiH tome suprotstavili, organizovali i spriječili taj naum.

“Posebnu ulogu u tome imaju borci Hercegovine, borci Mostara, objedinjeni u 4. korpus, koji nije dozvolio podjelu Hercegovine, podjelu Bosne i Hercegovine, koji je polomio sve te namjere agresora i kao takav zaslužio da i nakon 27 godina obilježavamo ovaj dan, kao dan značajan za odbranu Mostara, Hercegovine i BiH”, istakao je general Polutak.

Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović naglasio je da se mora nastaviti u miru boriti za šta su se borci 4. korpusa i cijela Armija Republike BiH borili u ratu, a to je cjelovita i demokratska BiH.

“Mi smo se borili protiv sila koje su htjele da unište BiH. Te sile su poražene. BiH je odbranjena od agresije, sačuvana je, BiH je nastavila svoje postojanje i u Dejtonu je još jedamput potvrdila svoj državno-pravni kontinuitet”, kazao je u izjavi novinarima Džaferović, dodajući da se danas ne može reći da te retrogradne političke snage više ne postoje.

“Nažalost, one postoje u BiH i pokušavaju političkim sredstvima da realiziraju svoje ciljeve. Na nama je da se protiv tih snaga borimo, da im ne dozvolimo da realiziraju svoje ciljeve i moja poruka, evo sa ovog mjesta, sa Šehtiluka u Mostaru je da nikada u tome retrogradne snage neće uspjeti”, rekao je Džaferović, dodajući da “nikada nećemo odustati od tog cilja”.

Potom je u velikoj sali Narodnog pozorišta Mostar upriličena Svečana akademija, na kojoj se prisutnima obratio i jedan od ratnih komandanata, pukovnik u penziji, te predsjednik Koordinacije temeljnih boračkih organizacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Suad Muharemović.

On je rekao da u posljednje vrijeme, neprijatelji BiH intenzivno rade na izjednačavanju krivice, “kroz masovne sudske pripadnicima Armije Republike BiH”.

“’Bombardujemo’ se stotinama dezinformacija, neistina, fabrikovanih laži, u kojima se nastoji promijeniti ne samo naša prošlost, nego i usaditi osjećaj stida i srama zbog učešća u časnoj borbi za odbranu Bosne i Hercegovine”, naveo je Muharemović.

On je tako istakao kako “naši istočni susjedi” vrše promociju knjige, na kojoj “na monstruozan način” optužuju Bošnjake da su “sami naravili masakr na Tuzlanskoj kapiji”.

“A zapadni susjedi, i pored dokazanog i presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata, i dalje se zaštitnički odnose prema toj fašističkoj ideologiji”, rekao je Muharemović, navodeći kako je upravo posljednjih dana opet aktuelizirana priča i rušenju Starog mosta, “i o tome kako smo mi to sami uradili”.

(StarMo)