Naslovnica Politika Forto: Volimo ezan, zvona i rokenrol!

Forto: Volimo ezan, zvona i rokenrol!

85
Edin Forto

Sarajevo — Predsjednik Naše stranke, Edin Forto, ponovo je reagovao povodom žestokih reakcija i napada na zastupnicu u Parlamentu FBiH, Miomirku Melank, kazavši da se “sada sve može očekivati od političkih protivnika”.

“Optužiti ženu srpske nacionalnosti, našu sugrađanku, federalnu zastupnicu ispred Naše stranke, da ne voli ezan, prikazujući tuđi citat kao njen, je nešto što u normalnoj zemlji ne bi bilo moguće. Ali mi to sada već i očekujemo od političkih protivnika. Očekujemo, jer smo već optuživani da smo dezerteri, ubačeni iz Srbije, razbijači jedinstva, UZPovci, čak i četnici”, naveo je Forto.

Kaže da su to “niske i bolne optužbe poštenim ljudima koji vole ovu zemlju”, ali ti koji ih olako plasiraju to znaju i zato to čine.

– Dokazali smo svoju raznolikost, dokazali smo da smo kuća za sve. Volimo ezan, zvona, rokenrol – sve što vole građanke i građani BiH. Mi jesmo BiH. I nikakvi udarci ispod pojasa, uvrede i prljave kampanje to ne mogu promijeniti”, poručio je Forto.

U e-mailu koji je naslovljen sa “Ezan”, a koji je poslala Miomirka Melank udruženju ULUPBiH, stoji da “ezan uznemirava sve one koji nisu vjernici”.

Melank je kazala kako je “riječ o performansu, a ne njenom stavu”.

“Pomenuti stav nije moj. To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”, napisala je Melank.

Objasnila je kako je sporni stav o ezanu dospio u javnost nakon što je “očigledno neko od članova Udruženja LUPUS proširio mail dalje i predstavio ga kao stav Melank”.

(StarMo)