Naslovnica Politika Forto: Sjedili smo sa predstavnicima Pfizera…

Forto: Sjedili smo sa predstavnicima Pfizera…

262
Edin Forto

Sarajevo — Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je nakon današnje sjednice Vlade koja je održana zbog rasta broja zaraženih da proizvođač vakcina Pfizer daje svoje doze samo preko državnog ministarstva.

– Sjedili smo predstavnicima Pfizera i oni kažu da je jedini način nabavke preko državnog ministarstva, dakle mora ako ništa objediniti sve porudžbe. Tražili smo da sjednemo sa Ministarstvom civilnih poslova i nismo dobili odgovor, rekao je Forto.

Istakao je i da je razgovarao sa još jednim proizvođačem vakcina te su iz te kompanije rekli da minimalna količina vakcina mora biti milion i po doza, i da rade samo na tom principu.

– Takođe Sputnjik ide preko državnog instituta iz Rusije i oni idu na tržišnom principu, izuzetno teško je ući u lanac nabavke. 100.000 doza smo spremni uzeti uz 100.000 doza kako bi krenuli u masovnu vakcinaciju, a još nismo na tržištu to uspjeli naći. Država mora da radi svoj posao jer sve druge države to rade. U našem susjedstvu mogli smo vidjeti kako se očekuju vakcine a naša vlast bježi od te odgovornosti, kazao je premijer KS.

 

(StarMo)