Naslovnica Politika Forto izabran za predsjednika NS

Forto izabran za predsjednika NS

208
Edin Forto

Sarajevo — Na vanrednom izbornom Kongresu Naše stranke (NS) Edin Forto, aktuelni premijer Kantona Sarajevo, izabran je za novog predsjednika te stranke.

Za njegov izbor glasalo je 139 delegata, na Kongresu koji je organiziran nakon što je dosadašnji predsjednik NS-a Predrag Kojović u junu dao ostavku, obrazloživši je privatnim razlozima.

Novoizabrani predsjednik NS-a Edin Forto je član te stranke od 2009. godine. U NS-u je obnašao funkcije potpredsjednika i političkog direktora. Od 2014. do 2018. godine bio je zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i delegat u Domu naroda iz reda Ostalih, prenosi Fena.

Rođen je 1972. godine u Sarajevu. Radno iskustvo sticao je i u realnom sektoru. Obrazovao se u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama gdje je 1999. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline diplomirao na smjeru Marketing i oglašavanje.

Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu Kolumbija u New Yorku gdje je 2001. godine stekao zvanje magistra u oblasti međunarodnih poslova.

(StarMo)