Naslovnica Život Formirani novi blokovi saradnje: Usvojena deklaracija u Samarkandu

Formirani novi blokovi saradnje: Usvojena deklaracija u Samarkandu

150
foto: Twitter

Samarkand — Širenje Šangajske organizacije za saradnju (SCO) i njena dublja saradnja sa međunarodnim udruženjima doprinijeće sigurnosti i stabilnosti u regionu, navodi se u Samarkandskoj deklaraciji SCO-a usvojenoj u petak.

– Države članice su istakle ideju da će proširenje SCO-a i dalje produbljivanje saradnje sa državama posmatračima, partnerima u dijalogu SCO-a i međunarodnim udruženjima izgraditi potencijal organizacije i doprinijeti daljem jačanju njene uloge na međunarodnoj sceni kao multilateralni mehanizam za rješavanje hitnih problema našeg vremena, i doprinosu sigurnosti, stabilnosti i održivog razvoja u regionu – navodi se u deklaraciji.

Zemlje učesnice potvrđuju otvorenost SCO-a prema zainteresovanim državama, čiji su ciljevi i težnje u skladu sa kriterijima i uslovima sadržanim u pravnim dokumentima organizacije. Ukazali su na važnost odluke donesene 17. septembra 2021. na samitu u Dušanbeu o pokretanju procedure prijema Irana. U petak je potpisan memorandum o iranskim obavezama u cilju pristupanja Irana SCO-u kao punopravne države članice.

U deklaraciji se takođe ističe važnost odluke o pokretanju postupka za prijem Republike Bjelorusije.

– Države članice sa zadovoljstvom konstatuju odluku da Kraljevini Bahrein, Republici Maldivi, Državi Kuvajt, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Republici Uniji Mjanmar daju status partnera u dijalogu sa SCO-om. Također su istakli da je potpisan memorandum o davanju statusa partnera u dijalogu sa SCO-om Arapskoj Republici Egipat, Kraljevini Saudijskoj Arabiji i Državi Katar – navodi se u deklaraciji, prenose u petak bh. portali.

Osim toga, zemlje članice su pozdravile potpisivanje memoranduma o razumijevanju Sekretarijata SCO-a sa Generalnim sekretarijatom Lige arapskih država, UNESCO-om, Ekonomskom i socijalnom komisijom za Aziju i Pacifik.

– Države članice će nastaviti da traže zajedničke tačke gledišta o pitanjima vanjske politike od zajedničkog interesa, uključujući i međunarodne organizacije i međunarodne forume – ističe se u deklaraciji.

(StarMo)