Naslovnica Region Formirana Udružena opozicija Srbije

Formirana Udružena opozicija Srbije

122
foto: N1

Beograd — Potpisom na sporazum 12 političkih organizacija, u Beogradu je formirana Udružena opozicija Srbije (UOS).

Riječ je o strankama i organizacijama koje su i do sada sarađivale u okviru opozicionog Saveza za Srbiju, a koji će pored ostalih činiti – Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Pokret slobodna Srbija, Narodni pokret Srba sa KiM, Udruženje sindikata Srbije “Sloga”, Šumadijska regija i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, UOS je formirana sa ciljem da se “smijeni režim zasnovan na samovolji jednog čovjeka”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“U borbi za demokratsko društvo borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje i sve oblike građanske neposlušnosti”, rekao je predsjednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predstavljajući ciljeve i članice UOS-a.

Veselinović je rekao da pokret Dveri Boška Obradovića nije pristupio UOS-u, ali da će međusobno sarađivati.

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je potreban širok front jer ni jedna organizacija pojedinačno nije u stanju da nanese “ozbiljniji udrac” vlasti i da je zato Savez za Srbiju prerastao u širu organizaciju.

Kako je neveo, vjeruje da će se “UOS izboriti za fer i poštene izbore i da će stati iza jednog kandidata na predsjedničkim izborima”.

“Nemam nikakve sumnje da ćemo imati zajedničkog kandidata i da ćemo na budućim izborima, kad god se oni dogode, učestvovati zajedno jer samo zajedno možemo imati snage da pobijedimo ovaj režim”, rekao je predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da je Savez za Srbiju “učinio mnogo i postavio dobar temelj za ono što slijedi – da se najzad izborimo za prvi korak u promjeni Srbije, a to su slobodni i pošteni izbori”.

“Ovo je prije svega okrenuto građanima, ka tome da nezadovoljstvo koje postoji u Srbiji artikulišemo na najprihvatljiviji način velikom broju građana – od desnice do ljevice”, rekao je Lutovac.

(StarMo)