Naslovnica Sport Formirana “Superliga” – UEFA i FIFA strogo protiv

Formirana “Superliga” – UEFA i FIFA strogo protiv

328
foto arhiva

London — Dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope donijelo je odluku da formiraju takmičenje pod nazivom Superliga.

Klubovi osnivači, ukupno njih 12 su: Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham.

„Očekuje se da će se još tri kluba pridružiti prije početka prve sezone, koja bi trebalo da počne što prije. Radujemo se diskusijama sa UEFA i FIFA kako bismo došli do najboljih ishoda za novu Ligu, ali i za fudbal u cijelini,“ piše u saopštenju i dodaje da će svi klubovi učestvovati u svojim nacionalnim ligama, čuvajući tradicionalni domaći kalendar koji ostaje u središtu klupskog takmičenja.

Projekat novog takmičenja podrazumijeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni.

Formiranje evropske Superlige veliki je udarac za Ligu šampiona, a UEFA i FIFA, koja poziva na jedinstvo, su već poručili da ne odobravaju novo takmičenje.


„Svim klubovima i igračima koji budu učestvovali u Superligi mogao bi da bude zabranjen pristup svim UEFA i FIFA takmičenjima, evropskim ili međunarodnim.“

 

(StarMo)