Naslovnica Region Formirana nova Skupština CG

Formirana nova Skupština CG

222
foto: RSE

Podgorica — U Skupštini Crne Gore verifikovani su mandati novog poslaničkog sastava, a u kojoj će parlamentarnu većinu imati tri koalicije predvođene Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem.

Konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta počela je intoniranjem državne himne, a ovom činu nije prisustvovao dio poslanika Demokratskog fronta, dok je nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić s ostalim prisutnim poslanicima i gostima ispoštovao državnu himnu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Konstitutivnoj sjednici nije prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dok su kao gosti prve sjednice 27. saziva bili prisutni predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić, zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković i predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Nakon verifikacije mandata novog saziva predsjedavajući Miodrag Lekić je između ostalog saopštio da je prvi put došlo do promjene vlasti i mirne primopredaje, najavio da neće biti revanšizma u odnosu na prethodnu vlast, te insistirao na dignitetu i nezavisnosti Skupštine kao institucije.

“Nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega što je urađeno prije, što bude konstatovano kao pozitivno. To kao rezultat treba priznati i na tome graditi dalje crnogorsko društvo. Ono što je negativno, a plašim se da je toga bilo više, zahtijeva radikalan diskontinuitet. Dakle, neće biti revanšizma, ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24“, rekao je Lekić koji predsjedava Parlamentom kao najstariji poslanik.

Na osnovu izbornog rezultata tri koalicije koje su osvojile većinu od 41 mandata od ukupno 81 poslaničkog mjesta danas su zauzeli parlamentarne klupe u koje su poslednjih tri decenije bile rezervisane za Demokratsku partiju socijalista, Mila Đukanovića.

Parlamentarnu većinu čine tri koalicije: „Za budućnost Crne Gore“ predvođena Zdravkom Krivokapićem i Demokratskim frontom koja je osvojila 27 mjesta, koalicija „Mir je naša nacija“ koju predvodi Aleksa Bečić predsjednik Demokratske Crne Gore sa deset mandata i koalicija „Crno na bijelo“ predvođena Građanskim pokretom URA, Dritana Abazovića sa četiri poslanička mjesta.

Dojučerašnja vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je 30 mandata, njegov koalicijiski partner Socijaldemokrate Ivana Brajovića tri, Bošnjačka stranka takođe tri mandata.

Dvije koalicije partija Albanaca po jedno poslaničko mjesto i od prije pet godina opoziciona Socijaldemokratska partija dva mandata.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)