Naslovnica BiH Formiran odbor za ispitivanje nabavke spornih respiratora

Formiran odbor za ispitivanje nabavke spornih respiratora

178

Sarajevo — Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na prijedlog delegata Elmedina Konakovića, formirao je privremeno radno tijelo odnosno Odbor koji će ispitati nabavku 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM, a nabavljenih preko firme „Srebrena malina“ iz Srebrenice koja se bavi proizvodnjom malina.

– Drago mi je da svi isto razmišljamo u cilju rješavanja ovog problema. Članovi članovi iz Kluba Bošnjaka su Fahrudin Skopljak (SDA), Elmedin Konaković (NiP) i Zvonko Marić (SBB), iz Kluba Hrvata Damir Džeba (HDZ BiH) i nezavisni delegat Damir Marjanović, iz Kluba Srba Dragan Stevanović (SDP) i Žarko Vujović (SD), a iz Kluba ostalih Vibor Handžić (NS) – rekao je Konaković.

Cilj Komisije je ispitati da li je dobavljač imao potrebne dozvole, da li su cijene bile tržišne kod nabavke respiratora i druge okolnosti.

– Podržavamo osnivanje jednog ovakvog tijela. Korupcija je jedan od fenomena koje nagriza društvo. Uz sve to najvažnija stvar je da nam se kroz korupciju smanjuju sredstva i s tim se moramo boriti. Ne postoji zlatno pravilo za to, ali svi moramo dati svoj doprinos u borbi protiv korupcije te je osnivanje ovog tijela nužno. Važno je da se neki postupci na najtransparentniji način ispitaju – izjavio je šef Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak, prenosi Fena.

Prva sjednica Odbora će se održati nakon današnje sjednice na kojoj bi se trebao odrediti predsjednik i zamjenici predsjednika tog tijela.

– Prvi naš korak je da „hoštaplerima“ pokažemo da neće prolaziti nekažnjeno kao zadnjih 25 godina – poručila je delegatkinja ostalih Segmedina Srna Bajramović na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja je završena sa ovom tačkom dnevnog reda.

(StarMo)