Naslovnica BiH Fojnica: Iz džamije nestao Kur'an star oko 300 godina!

Fojnica: Iz džamije nestao Kur'an star oko 300 godina!

83

Fojnica — Kur'an star oko 300 godina nestao je iz Atik džamije u Fojnici gdje se godinama čuva, a policija radi na tome da pronađe kradljivca te da se ova vjerska knjiga neprocjenjive vrijednosti vrati tamo gdje pripada.

Prema riječima Edina ef. Roje, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Fojnica, on je o tom nemilom događaju upoznat u utorak poslijepodne – piše faktor.ba.

– Taj dan su Ajdin ef. Behlil i Abdulah ef. Šemić otišli u Atik džamiju da Kur'an pokažu glavnom imamu iz Dubrovnika koji je došao u posjetu. Međutim, Kur'an nisu zatekli na mjestu na kojem je bio. On stoji u zidu, u jednom kao sefu sa vratima, ali Kur'ana, kada su došli, nije bilo – kazao je.

Dodao je da su to su odmah prijavili Policijskoj stanici Fojnica, a policija je izašla na mjesto događaja i obavila uviđaj.

– U toj džamiji se klanja samo džuma, te uoči petka i ponedjeljka klanjaju se namazi akšam i jacija. Međutim, turisti je često posjećuju zbog historijskog značaja same Atik džamije i njene starine, a ujedno su imali priliku i da vide Kur'an – objasnio je dodavši da ne zna ko je mogao odnijeti Kur'an iz džamije niti kada se tačno to desilo.

(StarMo)