Naslovnica Sport FK Sarajevo za marku mjesečno dobija stadion

FK Sarajevo za marku mjesečno dobija stadion

307

Sarajevo — Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je sjednicu na kojoj je, između ostalog, razmatrana i informacija o preduzetim aktivnostima u pogledu modernizacije i rješavanja statusa Olimpijskog stadiona ‘Asim Ferhatović Hase – Koševo’.

Na navedenoj tački, općinski načelnik Nedžad Ajnadžić je vijećnicima predložio usvajanje odluke koja, između ostalog, podrazumijeva davanje Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase“ FK Sarajevo na korištenje i upravljanje na period od 30 godina s mogućnošću produženja po cijeni od jedne KM mjesečno, javili su bh. portali.

U prijedlogu načelnika Ajnadžića se kaže da se FK Sarajevo dodjeljuje na upravljanje i korištenje Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu putem Ugovora o zakupu na period od 30 godina sa mogućnošću produženja za još 15 godina. Također, stadion Koševo daje se u zakup po cijeni od 1 KM mjesečno, s obavezom kluba da na ovaj iznos plati PDV, što uključuje i nesmetano upravljanje i korištenje i ekonomsku eksploataciju svih poslovnih prostorija, odnosno sadržaja koji su sastavni dio stadiona unutar objekta stadiona.

Ističe se da je obaveza FK Sarajevo da u periodu od deset godina svoja sredstva investira u modernizaciju stadiona i osposobi ga za četvrtu kategoriju u skladu s UEFA pravilnicima o infrastrukturi i kategorizaciji stadiona, a u skladu s važećim Regulacionim planom Zetra – zona sporta i rekreacije i idejnim arhitektonsko-urbanističkim rješenjem koje će biti odabrano putem otvorenog javnog nagradnog konkursa kojeg će polovinom narednog mjeseca objaviti Općina Centar.

Na kraju, općinski načelnik će u saradnji s upravom FK Sarajevo pripremiti usaglašen prijedlog notarski obrađenog ugovora između Općine kao vlasnika i zakupodavca i FK Sarajevo kao korisnika i zakupoprimca u kojem će biti bliže utvrđena međusobna prava i obaveze u vezi s predmetom ovog ugovora, a koji će se ponuditi na razmatranje i usvajanje na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća.

Općinsko vijeće je jednoglasno podržalo navedeni prijedlog odluke koja će biti upućena predstavnicima FK Sarajevo nakon čijeg izjašnjenja bi se trebalo pristupiti izradi ugovora.

(StarMo)