Naslovnica Sport FK Sarajevo: Dosta je!

FK Sarajevo: Dosta je!

368
foto: fksarajevo.ba

Sarajevo — Fudbalski klub Sarajevo još je jednom bio žrtva fizičkih napada i nacionalističkih uvreda u Širokom Brijegu, na utakmici osmine finala Kupa BiH koja je odigrana 2. oktobra u 18.30 sati na stadionu Pecara.

“Tokom čitavog susreta igrači i stručni štab FK Sarajevo bili su izloženi verbalnom nasilju od strane domaćih navijača i službenih lica susreta. Iznimno loša organizacija utakmice rezultirala je činjenicom da je sigurnost gostujućeg tima bila ugrožena tokom čitavog susreta zbog čestih ubacivanja pirotehničkih sredstava i drugih tvrdih predmeta u teren”, navodi se u saopćenju FK Sarajevo, na zvaničnoj stranici ovog kluba, prenosi Patria.

Dodaju da nakon što su u nekoliko navrata “bezuspješno pokušali pogoditi igrače FK Sarajevo različitim tvrdim predmetima, publika smještena na tribini sjever pogodila je igrača FK Sarajevo, Anela Hebibovića tvrdim predmetom u glavu”.

“Incident je rezultirao prekidom susreta više od 15 minuta. Jučerašnji susret je nastavljen naredbom službenih lica susreta, a prema važećem Disciplinskom Pravilniku NS/FS BiH član 60 važi sljedeće:'Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena bit će kažnjen: a) igrač, zabranom igranja od tri do 12 utakmica i novčanom kaznom od 500 do 2.000 KM, b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 500 do 2.000 KM”, navodi se u saopćenju Bordo kluba.

Nadalje navode da zaštitari na tribini niti u jednom trenutku prije prekida u 74. minuti susreta nisu pokušali spriječiti ubacivanje predmeta u teren, te su u nekoliko navrata pripadnici zaštitarske agencije provocirali gostujuće navijače i uposlenike FK Sarajevo smještene u loži na tribini sjever.

“FK Sarajevo će pokrenuti pravne postupke protiv odgovornih pravnih i fizičkih lica koja su odgovorna za sljedeće: fizički napad i napad u pokušaju, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, isticanje fašističkih slogana i oznaka, namjerno provociranje igrača i stručnog štaba, te navijača smještenih na tribini istok od strane osoba zaduženih za sigurnost. Navijači gostujuće ekipe su na tribinu ušli tek u 15. minuti susreta što predstavlja još jedan od organizacionih propusta domaćina. Prije deset godina u Širokom Brijegu ubijen je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo, a pet navijača je teže ranjeno vatrenim oružjem. Sramotna činjenica je da deceniju poslije niko nije odgovarao za počinjeno ubistvo i ranjavanja navijača, te da se spomen ime pokojnog Vedrana Puljića i danas na istom stadionu Pecera vrijeđa. U 2019. godini smo i dalje svjedoci kriminalnih radnji koje se dešavaju pod okriljem nacionalizma”, rečeno je u saopćenju.

Fudbalski klub Sarajevo u cilju zaštite svojih igrača, stručnog štaba i drugog osoblja nakon jučerašnje utakmice donio je sljedeću odluku: Ukoliko se na nekoj od narednih utakmica ponovo desi da sigurnost igrača i stručnog štaba na utakmici bude ugrožena iz bilo kojeg razloga, bez obzira na potencijalne sankcije, važnost utakmice i druge parametre, FK Sarajevo će napustiti teren i odbiti nastavak susreta.

“DOSTA JE!”, poručili su iz FK Sarajevo.

(StarMo)