Naslovnica Region Finska traži objašanjenje, a Selak-Raspudić brani Milanovića: “Kocka je bačena”…

Finska traži objašanjenje, a Selak-Raspudić brani Milanovića: “Kocka je bačena”…

339
Marija Selak Raspudić

Zagreb — Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, komentirala je izjave predsjednika BiH Zorana Milanovića o prijemu Finske i Švedske u NATO i vezivanju toga pitanja sa izmjenom Izbornog zakona BiH!?

– Što se tiče izjave predsjednika Milanovića, mogu reći samo da je kocka bačena. U trenutku kad imamo predsjednika Republike, koji je doveo u vezu prava Hrvata u BiH, naš ključni vanjskopolitički strateški interes, i pridruživanje Finske NATO-u, možemo li si mi uopće priuštiti da odbijemo mogućnost da se borimo za taj ključni vanjskopolitički interes, koji je ujedno i pitanje sigurnosti Republike Hrvatske?”, upitala se Selak Raspudić.

Istaknula je da se za Hrvate u BiH “ne traži se ništa osim onoga što sami ne pružamo svim ostalim članicama Europske unije”.

“Ovo može samo pomoći Europskoj uniji, NATO-u i Finskoj da budemo još sigurniji unutar cijele Europe”, rekla je, te nastavila…

“Legitimno izabran predstavnik građana, predsjednik Republike Hrvatske, doveo je u direktnu vezu položaj Hrvata u BiH i prijem Finske u NATO. U trenutku kad raspolažemo takvim odnosom pojmova, možemo li mi odbiti da iskoristimo situaciju i izborimo se za prava Hrvata u BiH, koja su sustavno narušavana? Dakle, odgovornost je i na nama. Ovo jest radikalan čin, ali da se ranije radilo kako spada, do njega ne bi ni došlo. Možda je ovdje više riječ o tome da se osvijeste europske institucije i svi ključni inozemni igrači na bh. političkoj sceni oko položaja Hrvata u BiH. Možda je cilj ovoga da se osvijesti položaj Hrvata u BiH i time dođe do mogućnosti da se izmijeni izborni zakon u toj zemlji”, rekla je Selak Raspudić.

 

(StarMo)