Naslovnica Život Film o genocidu u Srebrenici u Torontu i Veneciji

Film o genocidu u Srebrenici u Torontu i Veneciji

435

Sarajevo — Film rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?” koji je odabran za glavni takmičarski program Venecija film festivala, uvršten je i u oficijelni program 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog film festivala.

Film govori o genocidu u Srebrenici.

Uvjerljiva drama prati putovanje Aide, koja radi kao prevoditeljica mirovne grupe Ujedinjenih naroda (UN) u kampu u kojem se drže njen suprug i dva sina, zajedno s hiljadama drugih bosanskohercegovačkih državljana.

Kako prijetnja srpske vojske da će nadvladati logor eskalirati, horizont Aidine obitelji i zajednice izmiče se kontroli.

U filmu glume Izudin i Dino Bajrović, Emir Hadzihafizbegović, Boris Isaković, Minka Muftić i drugi.

Torono film festival je ovogodišnju programsku selekciju reducirao na 50 filmova iz cijeloga svijeta, a među njima su ostvarenja reditelja Francisa Leea, Spike Leea, Kornéla Mondruczóa, Thomasa Vinterberga, Halle Berry, Michelle Latimer, Rickija Stauba, Nicolása Pereda i drugih, saopćeno je, prenosi Radio Slobodna Evropa.

TIFF 2020 će ugostiti ambasadore festivala, 50 proslavljenih filmskih reditelja i glumaca uključujući Avu DuVerney, Nicole Kidman, Martina Scorsesea, Nadin Labaki, Isabelle Huppert, Claire Denis, Alfonsa Cuarona.

Počasna nagrada TIFF-a ove godine će biti uručena glumici Kate Winslet.

Toronto film festival će biti održan od 10. do 19. septembra.

Nešto ranije objavljeno da će novi film Jasmile Žbanić imati premijeru u takmičarskom programu ovogodišnjeg Venecija film festivala.

Venecijansko bijenale ove godine bit će održano u periodu od 2. do 12. septembra.

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 2. do 12. septembra.

Jasmila Žbanić je 2006. godine osvojila Zlatnog medvjeda svojim debitantskim igranim filmom “Grbavica”.

Njezin drugi dugometražni film “Na putu” također se natjecao u Berlinaleu 2010.

Njeni kasniji filmovi, uključujući “Za one koji ne znaju priče”, prikazani su u Torontu i “Otok ljubavi” koji su igrali u Locarnu.

(StarMo)