Naslovnica Izdvojeno Film Jasmile Žbanić u glavnom takmičarskom programu

Film Jasmile Žbanić u glavnom takmičarskom programu

635

Sarajevo/Venecija — Na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu u trci za ‘Zlatnog lava’ naći će se novo ostvarenje Andreya Konchalovskog ‘Dragi drugovi’, zatim ‘Nocturne’ Gianfranca Rosija, ‘Ljubavnici’ Nicole Garcie, te ‘Žena špijuna’ Kiyoshija Kurosawe.

Osim nekoliko imena, upadljivo je odsustvo poznatijih autora, naročito sa anglosaksonskog govornog područja, što se objašnjava pandemijom vurusa korona i činjenicom da mnogi režiseri nisu stigli da završe filmove, prenose bh. mediji.

U trci za glavnu nagradu naći će se i: ‘Zemlja nomada’ autora Chloe Zhao, ‘Djeca Sunca’ Majida Majidija, ‘Lejla u Haifi’ Amosa Gitaija, te ‘Djelići žene’ Kornéla Mundruczóa.

U glavni takmičarski program uvršten je novi film bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić ‘Kuda ideš, Aida’. Kako se premijeli bh. mediji, film “Quo Vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici.

Ovogodišnja Venecija je drastično smanjila broj filmova u zvaničnoj i nezvaničnoj konkurenciji, te u propratnom programu ‘Horizonti’, pa će ih ukupno biti između 50 i 55.

Festivalski selektor Alberto Barbera najavio je mogućnost da se još neki film koji do sada nije uvršten ipak pojavi na festivalu.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival biće održan, uz pune mjere socijalne distance, od 2. do 12. septembra, a predsjednik glavnog žirija je glumica Cate Blanchett.

(StarMo)