Naslovnica Život Filharmoničari imaju program – Klasika u vrijeme korone

Filharmoničari imaju program – Klasika u vrijeme korone

583

Sarajevo — Sarajevska filharmonija počet će na društvenim mrežama od ponedjeljka, 6. aprila svojevrstan program kojim će olakšati teško breme vremena kroz koje prolaze građani usljed pandemije koronavirusa, a bit će realizovan pod nazivom “Klasika u doba korone”.

Direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić navodi da nije slučajno za početak tog projekta izabran 6. april, jer se na taj način želi još jednom pokazati da filharmonija čini neodvojiv dio sarajevskog bića. Program je osmišljen za sve generacije, za one koji su ljubitelji klasične muzike, kao i one koji će tek kročiti u taj svijet.

– Okolnosti su takve da kao orkestar ne možemo raditi zajedno, ali već smo otpočeli aktivnosti koje će nam pomoći da se u što kraćem periodu ponovo vratimo na scenu i zablistamo u punom sjaju. Radimo na programu za početak nove sezone predviđajuci koje posljedice možemo imati nakon što pandemija prođe. Ponudit ćemo povratak publici u stilu i kvalitetu kakvog naša publika zaslužuje – navodi se u saopćenju Sarajevske filharmonije.

Za projekat koji otpočinju u ponedjeljak kontaktirali su veliki broj solista s kojima su imali uspješnu saradnju, usko sarađujući sa umjetničkim direktorom Festivala Sarajevskih večeri muzike Ninoslavom Verberom.

Primijetili smo da se kod umjetnika sa kojima smo sarađivali u ovom trenutku može prepoznati krajnja letargija i depresija sa jedne strane, dok sa druge imate ogroman entuzijazam i stvaralački nagon. Svi mi reagujemo drugačije i trebamo to imati u vidu prije nego što bilo šta danas kritikujemo. Trebamo imati vjeru i snagu da ovo sve prevaziđemo – ističe se.

Za nešto više od mjesec dana orkestar Sarajevske filharmonije trebao je ugostiti par vodećih solista u okviru festivala SVEM, premijerno izvesti operu “Mala Floramy” i balet “Šeherzada”, prirediti dječije koncerte i sve je to otkazano.

– Stari Rimljani su u svojoj mudrosti zabilježili “Inter arma musae tacent” – “Među oružjem muze ćute”. Prije nešto malo više od četvrt stoljeća Sarajevska filharmonija kao i svi drugi umjetnici pokazali su suprotno, pokazali su da se i među topovima mora čuti glas razuma, glas univerzalne ljepote i genijalnosti. Iako se ovaj put topovi ne čuju, muze su zanijemile – podvlači se u saopćenju.

(StarMo)