Naslovnica BiH Field o BiH: “Restriktivne mjere, uključujući i sankcije, na stolu”

Field o BiH: “Restriktivne mjere, uključujući i sankcije, na stolu”

148
Matthew Field

Sarajevo — Nakon sankcija zbog podrivanja ustavnopravnog poretka BiH i korupcije, a koje su uvele Sjedi­njene Američke Države, uslijedila je i podrška Velike Britanije, koja trenutno razmatra svoje opcije.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field za „Avaz” kaže da su “restriktivne mjere, uključujući i sankcije, na stolu te da su razgovori o narednim potezima u toku”.

– Nastavit ćemo podržavati bh. institucije i raditi s našim međunarodnim partnerima, kako bismo osigurali da svako zbog negativnog djelovanja mora snositi posljedice. Sankcije nisu čarobni štapić, ne mogu riješiti sve izazove s kojima se ova zemlja suočava, ali mogu biti koristan način jačanja mehanizma provođenja sankcija za one koji vjeru­ju da mogu djelovati nekažnjeno – kaže Fild.

Podsjeća na to da i bh. pravosudni sistem treba biti odgovor na pojave kršenja zakona ili neustavnih aktivnosti na bilo kojem nivou vlasti i ispuniti svoje obaveze prema građanima.

– Izbori ostaju najbolji način da se neuspješan političar skloni s pozicije. Vrijeme je da osobe na vlasti snose odgovornost za svoje aktivnosti – ističe Field.

 

(StarMo)