Naslovnica BiH Fiktivno ili ne: U čemu je “tajna” rekordnog broja stranaka na izborima?

Fiktivno ili ne: U čemu je “tajna” rekordnog broja stranaka na izborima?

84

Sarajevo — Rekordan broj od 145 političkih subjekata učestvovat će na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini, raspisanim za 2. oktobra, rečeno je u srijedu, 22. juna na konferenciji za medije Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je naveo da je ove godine ovjereno učešće 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija te da postoji trend rasta broja političkih stranaka od jednog do drugog izbornog ciklusa.

“Nemam sad tačne brojeve, ali je trend išao sa oko 50 na 80, pa na oko 130 političkih subjekata“, rekao je Arnautović i naveo da je CIK BiH tu uočio probleme, kao što su fiktivne stranke ili fiktivna registracija političkih stranaka, sa isključivim ciljem dobijanja mjesta u biračkim odborima izbornih zajednica”.

“Povećava se broj, ali je iza toga nešto drugo, a ne ideološke razlike na političkom spektru“, rekao je Arnautović i dodao da bi dobro bilo donijeti krovni državni zakon ili harmonizirati postojeća zakonska rješenja o registraciji političkih stranaka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Stranke se danas registruju na 16 lokalnih sudova po različitim kiterijima, ali stiču pravo da učestvuju na izborima u svim izbornim jedinicama u BiH”, rekao je Arnautović.

Na opštim izborima u BiH će građani u oktobru birati članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te zastupnike u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

(StarMo)