Naslovnica Sport FIFA ulaže 1,5 milijardi eura u afrički nogomet

FIFA ulaže 1,5 milijardi eura u afrički nogomet

384
foto arhiva

Budimpešta — Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino najavio je u Budimpešti na Kongresu međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) da će njegova organizacija u promjene u afričkom nogometu uložiti čak 1.5 milijardi eura u sljedeće četiri godine.

Nogometnu panel diskusiju s prvim čovjekom svjetskog nogometa vodio je predsjednik AIPS-a Gianni Merlo.

“Aktivna saradnja FIFA-e i Afričkog nogometnog saveza (CAF) počela je prije šest mjeseci. Ujedinili smo snage i smislili nekoliko ideja o tome kako promijeniti afrički nogomet. Moja misija i moj cilj je učiniti nogomet globalnim. Nogomet je prvi sport na svijetu, ali je najbolje razvijen u samo pet, šest zapadnih zemalja. Šest od osam četvrtfinalista s posljednjeg SP-a u Rusiji bile su europske zemlje. Jaz je sve veći i veći između Europe i ostatka svijeta. Trebamo brinuti da nogomet ne bude samo u nekoliko zemalja i zato sam bio u Africi,” kazao je Infantino koji je u Budimpeštu stigao iz Rabata gdje je sudjelovao na sastanku Izvršnog odbora CAF-a, prenosi Hina.

Istaknuo je kako su korupcija i druge nepravilnosti u nogometu vrlo prisutne u Africi, gdje je upravljanje nogometom na nekim mjestima još uvijek slabo. Poručio je kako će FIFA financijsku pomoć usmjeriti na infrastrukturu, sustav natjecanja i jačanje sudačke organizacije.

“Predložio sam i stvaranje Super lige, koja će proizvesti 200 miliona dolara komercijalnih prihoda. Afrika izvozi najveći broj igrača na svijetu, ali to samo po sebi ne pomaže razvoju,” dodao je Infantino.

(StarMo)