Naslovnica Sport FIFA objavila preporuke o ugovorima i prelasku igrača

FIFA objavila preporuke o ugovorima i prelasku igrača

410
Gianni Infantino

Zagreb — Zbog neviđenih promjena koje je epidemija bolesti COVID-19 uzrokovala na svim nivoima fudbala, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je razvila niz uputstava i preporuka na području praktičnih problema koji su se pojavili kao posljedica pandemije, posebno po pitanju ugovora igrača te sistema prelazaka igrača.

Iz FIFA-e su naveli kako je ovo za “fudbal situacija bez presedana i sličan prekid organiziranog fudbala nije se dogodio od Drugog svjetskog rata”, prenijeli su hrvatski mediji.

Iz FIFA-e su poručili da ne mogu davati uputstva nacionalnim savezima ili određivati kad se fudbal u svakoj od zemalja ili teritorija treba ponovno početi igrati.

“Ovu odluku mora donijeti svaki savez slijedom uputstava svojih relevantnih nacionalnih javnih zdravstvenih tijela. U ovoj izuzetnoj situaciji, kad donose odluke, za FIFA-u, njene fudbalske saveze, te aktere zdravlje uvijek treba biti vodeći princip”, poručili su iz Nyona.

Međutim, naglasili su kako su uputstva i preporuke razvijene u saradnji s različitim akterima u fudbalu te kroz radnu grupu na čijem je čelu potpredsjednik FIFA-e, te predsjednik FIFA-ine Komisije fudbalskih aktera Vittorio Montagliani.

Članovi navedene komisije uključuju predstavnike klubova, igrača, takmičenja, nacionalnih saveza te konfederacija. Radna grupa jednoglasno je odlučila o grupi principa koje je podržao i Ured Vijeća FIFA-e.

“Jasno je kako je pandemija COVID-19 promijenila sve okolnosti u fudbalu za ovu takmičarsku godinu. Stoga je FIFA u saradnji sa fudbalskim akterima razvila niz praktičnih ideja i prijedloga kao odgovor na novonastale okolnosti. Iako ove ideje i prijedlozi ne mogu riješiti svaki pojedinačni problem, trebaju poslužiti kako bi fudbalu pružale određenu količinu stabilnosti i jasnoće,” poručio je FIFA-in predsjednik Gianni Infantino.

FIFA je preporučila da “igrački ugovori budu produženi do stvarnog kraja takmičarske godine, što bi se trebalo poklapati s izvornim namjerama ugovornih stranaka kada je ugovor sklopljen te što bi trebalo očuvati sportski integritet i stabilnost”.

“Sličan princip primjenjuje se i na ugovore koji trebaju početi s početkom nove takmičarske godine, što znači da se stupanje na snagu navedenih ugovora odgađa do stvarnog početka sljedeće takmičarske godine,” stoji u objavi.

Kada su u pitanju prelazni rokovi, nove okolnosti iziskuju promjene u uobičajenim pravilima. Stoga će FIFA biti prilagodljiva te će dozovliti da se prelazni rokovi na koje utječe epidemija pomaknu kako bi trajali između kraja tekuće i početka iduće takmičarske godine.

(StarMo)