Naslovnica Život FBIH: Zdravstveni sistem “dobro odradio posao”

FBIH: Zdravstveni sistem “dobro odradio posao”

323

Sarajevo — Predstavnik Ureda Svjetske zdravstve organizacije u BiH Mirza Palo pohvalio je angažman zdravstvenih profesionalaca u Federaciji BiH u lancu borbe protiv širenja koronavirusa, te kazao da su sve mjere poduzete na vrijeme.

U slučaju prvog registriranog slučaja u Federaciji BiH zdravstveni sistem dobro je, kaže, odradio svoj posao, a istaknut je i visok stepen odgovornosti i oboljele osobe koja je ispoštovala kompletnu proceduru. Nadati se, kaže, da će tako i ostati.

“Svjetska zdravstvena organizacija u redovnom je kontaktu s Federalnim ministarstvom zdravstva da pomogne i asistira po svakom pitanju”, naglasio je na konferenciji za novinare, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ponovo je apelirao na stanovništvo da redovno provodi ličnu i kolektivnu higijenu, savjetovao izbjegavanje prisustva velikim javnim skupovima i upozorio na važnost poštivanja i drugih preporuka kriznog štaba FMZ.

“Ma kako se činile jednostavnim te preporuke, u biti, čine temelj naše borbe protiv širenja koronavirusa”, naglasio je.

Na području Federacije BiH u ponedjeljak je potvrđen prvi slučaj bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), te se poduzimaju sve potrebne kontraepidemijske mjere. Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi, koja se vratila sa porodicom iz Italije. Članovi njene porodice pod zdravstvenim su nadzorom i nad njima će biti provedena dijagnostika. Zaražena osoba je ispoštovala kompletnu proceduru koju su joj naložili već na graničnom prelazu, na kojem je ušla u BiH.

U FBiH provode se, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) a po Naredbi Kriznog štaba FMZ, mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prelazima, ali i unutar FBiH s ciljem ranog otkrivanja mogućih slučajeva COVID-19.

Stručnjaci stanovništvu preporučuju da paze na svoje i zdravlje ljudi oko sebe. Ruke treba često i temeljito prati sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%). Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos (unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom) nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke. Pridržavanje navedenog znači zaštitu ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

(StarMo)