Naslovnica BiH FBIH: Ukinuta zabrana kretanja za djecu i starce

FBIH: Ukinuta zabrana kretanja za djecu i starce

645
foto arhiva

Sarajevo — Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) donio je u četvrtak odluku kojom od petka 15. maja prestaje važiti naredba ograničavanja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Od sutra (petka) se osobe, starije od 65 i mlađe od 18 godina, kao i ostali građani na području Federacije BiH, mogu kretati uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera”, rekla je za RSE Majda Kovač, glasnogovornica Federalnog štaba civilne zaštite.

Tu zabranu donio je 20. marta Federalni štab civilne zaštite.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) je 22. aprila donio odluku kojom je utvrđeno da su zabranom kretanja za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava.

Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu 24. aprila prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina omogućava kretanje u određenim terminima.

Federalni štab civilne zaštite u četvrtak je donio odluku da se u zatvorenom prostoru, u objektima kojima je dozvoljen rad, mora osigurati prostor od 10 kvadratnih metara za svaku osobu koja se unutra nalazi, a broj osoba nije ograničen.

Od petka 15. maja dozvoljava se rad muzejima, kinima, umjetničkim galerijama i bibliotekama.

Novom narednom FŠCZ omogućen je treniranje sportistima, kojima je rad u prethodnom periodu bio zabranjen zbog pandemije korona virusa. Dozvoljen je rad i rekreacijskim centrima.

Bazeni i kupališta neće moći raditi do daljnjeg.​

(StarMo)