Naslovnica BiH FBIH: Troši se godišnje preko milijarde plastičnih kesa

FBIH: Troši se godišnje preko milijarde plastičnih kesa

385
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Federacija BiH planira uvesti potpunu zabranu upotrebe plastičnih kesa, međutim neće uvoditi povratničke naknade za plastične boce, kao što je to slučaj u većini evropskih zemalja.

Trenutno se u Federaciji BiH priprema nova Uredba o naknadama za plastične kese debljine stjenke do 50 mikrona i odnosit će se na sve kese, bez obzira na veličinu i oblik ručki. Tako da će biti obuhvaćene kesce koje se daju potrošačima u apotekama, prodavnicama cipela, kese u koje se vaga i pakuje povrće, kese u pekarama, trgovinama, itd. Također ćemo previdjeti godinu u kojoj će se provesti potpuna zabrana upotrebe plastičnih kesa, a sve u skladu sa najboljim svjetskim trendovima i praksama, rečeno je Feni iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenose bh. portali.

Podsjećaju kako će se prema odluci Evropske komisije od 2021. zabraniti proizvodnja i upotreba sve jednokratne plastike kao što su tanjiri, čaše, slamke, bio-razgradiva plastika i sl. i da će Federacija po tom pitanju slijediti najbolju evropsku i svjetsku praksu.

“Ova direktiva će nam pomoći da napustimo plastiku za jednokratnu upotrebu i okrenemo se prema manjoj potrošnji, bolje dizajniranim proizvodima za višekratnu upotrebu, više inovacija i čišćem okolišu”, kazali su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, naglasivši pritom kako je sljedeći korak odmicanje od kulture stvaranja otpada.

Na pitanje koliko je naplata plastičnih kesa u nekim prodavnicama utjecala na smanjenje njihovog korištenja i postoji li neka zakonska obaveza da se plastične kese moraju naplaćivati, iz navedenog ministarstva ističu kako su 2014. godine donijeli Uredbu o naknadama za plastične kese ‘tregerice’ kojom je uvedena naknada na one čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona i koje odbačene onečišćuju okoliš.

Međutim, uprkos svim provedenim mjerama, zakonskim odredbama i upozorenjima o štetnom utjecaju plastike na okoliš i zdravlje ljudi, iz ministarstva napominju kako je u Federaciji BiH raširena upotreba plastičnih kesa.

“Masovno i jednokratno korištenje plastičnih kesa te spor proces razgradnje, prijetnja su za okoliš u narednim godinama. Ove kese se uglavnom ne naplaćuju, što dovodi do godišnje potrošnje više od milijarde plastičnih kesa, koje većinom završavaju kao otpad u prirodi, što ujedno predstavlja i zloupotrebu plaćanja ove obaveze od strane trgovaca”, naglašavaju iz federalnog ministarstva.

(StarMo)