Naslovnica BiH FBIH: Stižu vakcine, ubrzati pripreme za veću imunizaciju

FBIH: Stižu vakcine, ubrzati pripreme za veću imunizaciju

102

Sarajevo — U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan sastanak posvećen zajedničkim aktivnostima i mjerama u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanoj koronavirusom u cijeloj Federaciji BiH, te intenziviranjem procesa imunizacije stanovništva u FBiH.

Sastanak je organizirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a učestvovali su šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Scano, zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, predstavnici ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalni premijeri i ministri zdravstva te njihovi predstavnici, predstavnici kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, kao i Udruženja imunologa u BiH, saopšteno je iz Vlade FBIH.

S obzirom da je trenutna epidemiološka situacija u Federaciji BiH ocijenjena zadovoljavajućom, ali da su istovremeno potvrđeni slučajevi delta varijante koronavirusa, na sastanku je istaknut značaj poštivanja postojećih epidemioloških mjera i nadzora nad njihovim provođenjem radi sprečavanja širenja novog talasa COVID-19.

Stoga je, kako je ocijenjeno, upravo sada potrebno planirati naredne korake na pravovremenom adekvatnom zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama za borbu protiv koronavirusa.

S obzirom na najavljene količine vakcina koje trebaju stići u našu zemlju do kraja ovog mjeseca, ocijenjeno je, također, da je na nivou kantona potrebno ubrzati pripreme za organizaciju i provođenje intenzivnije imunizacije stanovništva.

Premijer Novalić kazao je da je ovaj sastanak upravo imao namjeru na jednom mjestu okupiti sve ključne aktere uključene u donošenje i provođenje epidemioloških mjera, kao i proces imunizacije u FBiH.

– Vakcine koje očekujemo kroz naše ugovore, kao i najavljene donacije omogućuju nam da značajno ubrzamo imunizaciju naših građana. Zbog toga je neophodno da kantoni što prije osiguraju uslove za provođenje intenzivnije imunizacije, a prije svega što više punktova za vakcinaciju – rekao je premijer Novalić.

Šef Ureda SZO u BiH Fabio Scano pozdravio je današnji skup, ističući da je upravo ovaj sastanak bio pravi trenutak da se planiraju dalji koraci u kontekstu razvoja epidemiološke situacije.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez i v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić prezentirali su najaktuelnije informacije o epidemiološkoj situaciji i mjerama u Federaciji, te poduzetim i provedenim aktivnostima na nabavci i procesu vakcinacije stanovništva u FBiH.

Predstavljene su i preporuke djelovanja za predstojeći period između federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstva.

Učesnici sastanka su informisani od predstavnika resornih ministarstava s državnog nivoa da se do kraja jula očekuje isporuka značajne količine vakcina, kako kupljenih, putem direktnih ugovora s proizvođačima i iz Covax mehanizma, tako i najavljenih donacija iz SAD-a, ali i drugih zemalja Evropske unije.

Tokom diskusije s nivoa kantona istaknut je značaj blagovremenog osiguranja određenih pretpostavki, koje se uglavnom odnose na organizacioni i tehnički nivo, a sve kako bi proces imunizacije bio što efikasnije i brže proveden, stoji u saopštenju.

(StarMo)